29.9.2023. 9:36
0
Treće jutro mještani se okupljaju na mjestu nesreće u Blagaju: Ako vlasti ne ispune naše zahtjeve, blokirat ćemo cestu
FOTO: Dnevni Avaz
Mještani Blagaja, južno od Mostara, već treće jutro se okupljaju na mjestu teške saobraćajne nesreće, koja se dogodila u utorak u večernjim satima, kada je 78-godišnji E.F. automobilom BMW pokosio tri tinejdžerke.

Podsjetimo, one su izlazile iz autobusa i prije prelaska ceste su propustile nekoliko automobila. Međutim, u trenutku, dok su, skoro, prešle na drugu stranu ceste, automobil koji je nailazio iz smjera Blagaja naletio je na njih. 

Usljed udara dvije 16-godišnjakinje, A.B. i N.H. su zadobile teške tjelesne povrede opasne po život, dok je E.S. (17) lakše povrijeđena.

Ona je jučer, prema riječima njenog oca, Kemala Sadžaka, s kojim smo jutros razgovarali na licu mjesta, otpuštena na kućno liječenje.

Trenutak kada je saznao za nesreću ne bi, rekao nam je, poželio ni najvećem dušmaninu.

- Svako ko je roditelj, razumjet će o čemu govorim... Samo da se djevojke oporave... - kazao nam je on.

Ispričao nam je kako mještani godinama od nadležnih traže postavljanje ležećih policajaca na tom dijelu ceste.

- Ne trebam posebno govoriti o tome koliko je Blagaj poznato turističko mjesto i koliko automobila i drugih vozila na dnevnoj bazi prođe ovom cestom. Ogromna je koncentracija ljudi na ovom prostoru, posebno, ljeti. Upravo ovdje, gdje se dogodila nesreća je nekih dva i po kilometra otvoreni pravac. 

Zanimljivo je da su bila postavljena dva ležeća policajca, međutim, nekome se to nije svidjelo. Kome i zbog čega, još ne znamo, ali mislim da od 2019.godine tražimo da se ponovo postave. 

Pogotovo, strašno je na ovom dijelu u večernjim satima. Rasvjeta je nikakva, a nerijetko ovo postane mjesto i za utrkivanje - kazao nam je Sadžak.

Da mještani neće odustati poručio je Anis Salčin koji živi 50-tak metara od mjesta nesreće. Upravo, na tom dijelu, kako nam je rekao, saobraćajne nesreće su vrlo česte.

- Ovdje ne postoji nikakva signalizacija i vrijeme je da se to promijeni. Osim ležećih policajaca, prema nadležnim ćemo uputiti zahtjev za postavljanjem radarske kontrole, saobraćajne signalizacije i potpuno uređenje dionice Mostar-Blagaj.

Nažalost, i ranije smo upućivali takve zahtjeve, ali se ništa nije dogodilo. Nadamo se da će se naši uspavani političari, napokon, probuditi - naglasio je Salčin.

Mještani potpisuju peticiju. Značajan broj potpisa već imaju. Ako se nadležni ogluše o njihove zahtjeve, poručili su da će početkom naredne sedmice krenuti s blokadom ceste Mostar-Blagaj.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.