4.10.2023. 15:44
0
SNSD dao samo saglasnost na nekoliko sporazuma, sve zakone blokirali
FOTO: Parlament
Na 10. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je, u drugom čitanju, i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegijumu Doma upućen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Ad hoc komisija za postupak imenovanja Vijeća RAK-a
Nije usvojena delegatska inicijativa Kemala Ademovića kojom se od Vijeća ministara BiH, a posebno od Ministarstva sigurnosti BiH, traži hitno pokretanje procedure za proširenje kapaciteta Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova za minimalno 100 polaznika u roku od tri mjeseca od dana usvajanja inicijative.

Usvojen je Izvještaj o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti za 2022. godinu, čiji je podnosilac Državna regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu sigurnost.

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je Prijedlog odluke o osnivanju Ad hoc komisije PSBiH za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Sva zakonska rješenja nisu imala entitetsku većinu u entitetu RS, čime su se obistinile najave o blokadi do usvajanja Zakona u Ustavnom sudu BiH.

Saglasnost na sporazume
Dom naroda dao je saglasnost za ratifikaciju:

- Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije;

- Ugovora o finansiranju zaključenog između Bosne i Hecegovine i Republike Srpske i Evropske investicione banke (Projekat medicinskog kompleksa Banja Luka), Evropski fond za održivi razvoj - EFSD + Namjenski investicioni okvir 1 (FI N0 91.071 - SERAPIS 2019-0319);

- Sporazuma o investicionom grantu za Podršku vodosnadbijevanja i sanitacije u Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) II između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke;

- Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini;

- Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.