6.10.2023. 18:29
0
Mirko Božić oslobođen optužbi za silovanje u Kotor Varoši 1992. godine
FOTO: Ilustracija
Okružni sud u Banjoj Luci donio je oslobađajuću presudu Mirku Božiću, koji je optužen za ratni zločin na području Kotor Varoši počinjen 28. juna 1992. godine.

Sudsko vijeće je u ponovljenom postupku utvrdilo da ne postoje dokazi da je Božić učinio djelo koje mu se stavlja na teret.
Predsjedavajući Sudskog vijeća Blagoja Dragosavljević je kazao da je Sud u ponovljenom postupku kao nezakonite izdvojio pisane izjave Božića kao i oštećenih te Bosiljka Markovića koje su date u istražnom postupku 1992. godine.

- Bez tih dokaza, a i bez mogućnosti da se saslušaju oštećene u svojstvu svjedoka, Sud nije mogao da utvrdi Božićevu krivicu - naveo je Dragosavljević.

Prema navodima optužnice Vojnog tužilaštva, a kasnije i Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, Božić je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) zajedno sa Ostojom Markovićem, Bosiljkom Markovićem i Predragom Cicmanovićem optužen da je silovao više žena hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši.

Presuda je donesena u petak nekoliko sati nakon što je održano ročište u kojem su kao svjedoci saslušani Ostoja Marković i Bosiljko Marković, koji su bili optuženi prvobitnom optužnicom. Nakon što su odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske oni oslobođeni krivice, a suđenje Božiću počelo ispočetka, Tužilaštvo je tražilo da se Markovići saslušaju u svojstvu svjedoka.

Njihovo svjedočenje je zbog zaštite identiteta i integriteta oštećenih Sudsko vijeće zatvorilo za javnost. Saslušanju njih dvojice protivila se odbrana Mirka Božića, navodeći da je riječ o osobama koje su već osuđene za ovo krivično djelo.

Advokatica Jasminka Jovišević je u više navrata prigovorila i na izvođenje određenih materijalnih dokaza, te da od 1993. godine kada je počeo proces po prvobitnoj optužnici postupajući sud i tužilaštvo nisu činili ništa.

- I onda smo došli do situacije da 30 godina od događaja za koje se moj branjenik tereti, oštećene u ovom slučaju nisu dostupne sudu i ne mogu doći da svjedoče. Naravno da neće doći. Imaju svoj ponos i svoj karakter. Ako su doživjele poniženje, a ja ne ulazim da li jesu ili nisu, zar treba i nakon 30 godina da prolaze kroz istu traumu? - pitala je Jovišević u završnoj riječi.

Prvobitnom optužnicom, Božić i ostali su 1993. bili optuženi za krivično djelo silovanja. Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je početkom 2022. godine izmijenilo optužnicu. Božić i ostali su u februaru ove godine proglašeni krivim. Nakon žalbe branilaca, Vrhovni sud RS-a je odbacio presudu i naložio da postupak protiv Božića krene ispočetka.

Bosiljko i Ostoja Marković su ranije proglašeni krivim za krivično djelo ratnog zločina pred Sudom BiH i nalaze se na odsluženju kazne. Presudom Suda BiH su Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni na po deset godina zatvora za silovanje 14-godišnjakinje u Kotor Varoši, a koje je počinjeno istog dana kada i silovanje ostalih žena za koje im se sudilo pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, piše Detektor.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.