4.11.2023. 11:42
0
Bh. političari već 8 mjeseci odugovlače zakon koji bi zaustavio drastična povećanja plaća funkcionerima
Osam mjeseci nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo zaduženje da se predloži novi zakon o plaćama i naknadama kako bi bio smanjen jaz između primanja funkcionera i ostalih zaposlenih u institucijama BiH, na ovom zakonu se još radi i nije poznato da li će i kada biti završen.

Nova zakonska rješenja su neophodna kako svako buduće uvećanje osnovice za plaće ne bi više značilo malo povećanje plaća namještenicima, vojnicima, policajcima, a drastično povećanje plaća ministrima, parlamentarcima…

Primjera radi, u ovoj su godini zbog povećanja osnovice funkcioneri dobili i do 650 KM veću plaću, a vojnik tek oko 90 KM, namještenik s najnižim koeficijentom oko 80 KM…

Novo povećanje osnovice, ovog puta za 2024. godinu, prije mjesec i po su zahtijevali sindikati policijskih službenika, te državnih službenika i zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine. Uputili su zahtjev da osnovica bude povećana sa 600 KM na 650 KM s obzirom na rast inflacije prenosi Faktor.

Konkretan odgovor još nisu dobili, ali ako osnovica bude povećana bez ikakve promjene u zakonu o plaćama, to će značiti da će ministri i parlamentarci imati oko 420 KM više nego sada, a vojnik bi imao tek 70 KM više.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa (SIPA, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela), kazao je da je muk o osnovici, ali i o novom zakonu o plaćama, te da u Vijeću ministara BiH ne uvažavaju sindikat.

– Mislili smo da će biti drugačije kada je imenovano novo Vijeće ministara, ali samo hodaju po svijetu i slikaju se. Mislim da nijednog ministra ne zanima njegov resor – dodao je Krvavac.

Osnovica za obračun plaća po zakonu je trebala biti utvrđena do 30. juna, ali je taj rok uveliko probijen, kao što su probijeni rokovi za predlaganje budžeta institucija Bosne i Hercegovine za iduću godinu.

Radenko Mirković, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kazao je da nemaju ni pozitivan ni negativan odgovor po pitanju osnovice, ali zato što je, prema informacijama koje je dobio, nastao vakuum zbog budžeta.

– Za usaglašavanje budžeta problem je oko Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Traže prevelik budžet. Pa ćemo mi iz sindikata vjerovatno otići do ministra Zukana Heleza. Kada je u pitanju novi zakon o plaćama, radi se još. Imamo nekih dogovora oko toga. To smo malo formulisali u kolektivnom ugovoru o kojem trebaju početi pregovori. Tim za pregovore treba biti formiran do kraja godine – rekao je Mirković.

Ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđana Amidžića smo prije 15-ak dana pitali kolika će biti osnovica za 2024. godinu i da li je moguće da bude povećana onako kako to sindikati traže. Pitali smo i da li se uopće radi na novom zakonu o plaćama i u kojoj je fazi. Odgovore još čekamo.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.