14.11.2023. 11:56
0
Amir Purić: "Tužno je da Srbe zadnjih 30 godina vode psihopate i intelektualni patuljci poput Karadžića i Dodika"
FOTO: Instagram
Povodom izjave Milorada Dodika o tome kako se Bošnjaci nemaju pravo zalagati za ZAVNOBiH kao dan državnosti reagovao je Amir Purić, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

„Jasno je da nema prigodnijeg datuma od ZAVNOBiH-a za Dan državnosti BiH, a jedan od razloga je upravo što je i taj događaj bio odraz bh. multietničnosti. Na njemu su učestvovali i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Općepoznata su imena vijećnika ZAVNOBiH-a kao i etnički sastavi partizanskih brigada. Nemoguće je to ne znati te negirati Bošnjacima pravo na ZAVNOBiH i antifašizam može samo onaj ko ih mrzi, stoga se pridružujem svim osudama takvog Dodikovog gesta.

Međutim, ono što treba dodati osudi je Dodikovo omalovažavanje Srba antifašista. U istoj izjavi u kojoj Bošnjake svrstava na stranu fašizma, on srpske vijećnike ZAVNOBiH-a naziva zabludjelima. Sramotno omalovažavanje intelektualnih kapaciteta jednog Branka Ćopića, ili jednog Rodoljuba Čolakovića, ili Ljube Babića i Ilije Došena, ljudi koji su u to vrijeme imali diplome pravnog fakulteta, ili doktora Vojislava Kecmanovića, po kojem nosi naziv ulica u Banjoj Luci, ili doktora Vase Butozana, čije ime nosi Veterinarski institut Republike Srpske ili doktorice Danice Perović, po kojoj je 2016. nazvana ulica u banjalučkoj Česmi ili Koste Grubačića, koji je 1938. doktorirao filozofiju u Pragu, ili sveštenika Krste Bijeljca i Novaka Mastilovića ili niza drugih narodnih heroja poput Rade Vranješević i Slavka Rodića.

Tužno je da narod, koji je dao takve veličine, zadnjih 30 godina vode psihopate i intelektualni patuljci poput Karadžića i Dodika", poručio je Purić.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.