22.11.2023. 16:34
0
Kao u štali: Pogledajte katastrofalne uslove u kojima žive tuzlanski studenti
FOTO: studomat
Iza fasade studentskih paviljona skrivaju se uslovi za boravak koji su daleko ispod standarda. Anonimna prijava koja je stigla na adresu portala Studomat odaje uznemirujuće detalje o jednom od paviljona Studentskog centra Univerziteta u Tuzli.

Na e-mail adresu studentskog portala Studomat, stigle su pritužbe studenata koji ističu zabrinjavajuće stanje jednog od tri paviljona Studentskog centra Univerziteta u Tuzlu.

Studenti su uz prijavu dostavili i fotografije koje, kako tvrde, prikazuju samo 10% teškoća s kojima se suočava spomenuti paviljon. Naglašavaju da su uslovi za boravak daleko ispod standarda, a da je uprava univerziteta zaboravila na humane uslove.

Dodali su da je ranije bilo nekoliko ozbiljnih incidenata, uključujući požare uzrokovane problematičnim električnim instalacijama u zajedničkim toaletima. Također je spomenut slučaj krađe obuće. Tada je jedan od zaposlenika doma otvorio sve sobe, izuzev jedne prostorije za koju je tvrdio da nema ključ. Studenti su odlučili da provale vrata od navedene prostorije gdje su pronašli sve svoje patike. Studenti su tada postavili pitanja ko je otuđio više od 20 pari patika i zašto im nisu željeli otvoriti sobu u kojoj su patike bile skrivene. Odgovor nikada nisu dobili.

Navodi se i nedostatak tople vode u jednom od paviljona tokom zime, gdje je popravak sistema trajao mjesec dana zbog neaktivnosti odgovornih osoba. Studenti su, kako tvrde, morali koristiti vodu koju su grijali u kuhalima za osnovne higijenske potrebe.

Studenti u dopisu također upozoravaju i na higijenske probleme, od nečiste vode do prisutnosti žohara u linijama za hranu u studentskim menzama. Ističe se i nedostatak osvjetljenja u hodnicima, pri čemu je jedna od fotografija prikazuje greda koja izgleda kao da bi se mogla urušiti, što bi moglo rezultirati povredama ili štetom, ili čak u najgorem slučaju, gubitkom ljudskih života.

Studenti iskazuju žaljenje zbog stanja u kojem se nalazi država i društvo koje, kako navode, probleme rješava samo postavljanjem natpisa “opasnost od urušavanja”.

Ova studentska reakcija potiče ozbiljna pitanja o uslovima života i sigurnosti studenata unutar paviljona Univerziteta te stavlja pod sumnju učinkovitost upravljanja, pozivajući na dublje istraživanje i akciju radi poboljšanja situacije.

Dok se na kraju godine slave ulaganja i projektiranje na papiru, stvarnost je potpuno drugačija. Problemi s higijenom, nedostatak osnovnih resursa poput tople vode, ozbiljne električne mane, i čak prijetnje strukturne sigurnosti, sve su to ozbiljne alarmne lampice koje zahtijevaju hitnu pažnju nadležnih. Ova prijava ne smije biti zanemarena jer ona je poziv na ozbiljnu akciju kako bi se osigurali dostojni uslovi života za sve studente.

Pogledajte fotografije OVDJE.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.