27.11.2023. 12:25
0
Resorno ministarstvo poništilo odluku o rušenju objekata na platou Skenderija
FOTO: ARHIV
Odluku o rušenju građevina na platou sarajevskog Centra Skenderija poništilo je resorno ministarstvo te je od Općine Centar zatražilo ponovno postupanje u ovom slučaju.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je 9. septembra ove godine poništilo zaključak urbanističko-građevinskog inspektora Općine Centar da se poslovne građevine, poznate kao Trgovke, uklone.

Osim što je navedeno ministarstvo poništilo odluku o rušenju, Općini Centar je dalo uputu da sačini zapisnik i u njemu navede činjenično stanje utvrđeno inspekcijskim nadzorom za svaki objekat pojedinačno, a da nakon toga donese odluku.

Vlasnici Trgovki su ranije podnijeli krivičnu prijavu protiv direktor ovog centra Damir Petrinić za kojeg tvrde da je inspekcija Općine Centar po njegovom zahtjevu donijela odluku o rušenju. Osim toga, krivičnu prijavu su podnijeli i protiv inspektorice koja je donijela odluku o rušenju Trgovki.

Smatraju da je tom odlukom prekršen urbanistički projekat za koji su naveli da podrazumijeva postojanje spomenutih građevina. Stava su da je urbanistički projekat trebao biti ključan prilikom donošenja odluke.

Međutim, Petrinić je ukazao da postoji prijeratno privremeno rješenje za postavljanje Trgovki, a koje važi tri godine. Tvrdi da ne mogu biti vlasnici, jer postoji također prijeratni ugovor o najmu prostora. Prema njegovim riječima, jesu sufinansirali izgradnju, ali nemaju ugovor o tom sufinansiranju, nego imaju ugovor s trećim licem koje je izvodilo radove.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.