12.12.2023. 19:18
0
Zvizdić: Dodik ne određuje dinamiku i sadržaj usvajanja zakona
FOTO: Screenshot
Gost današnjeg izdanja emisije Rezime bio je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a između ostalog, govorio je o državnoj koaliciji, reformskim zakonima, evropskom putu BiH, te državnoj imovini.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo nacrt sporazuma kojim zemlja otvara pregovore sa Frontexom, a Zvizdić je naglasio da je to 'jako dobra vijest'.

„To znači da je Bosna i Hercegovina u čvršćoj i bližoj saradnji sa sigurnosnom strukturom EU. To je jedan dobar pokazatelj da postajemo dio jednog sigurnosnog sistema koji je integriran, sveobuhvatan i koji će na pravi način regulirati brojna pitanja, ne samo migracija. Ono što je dogovoreno je činjenica da su ispoštovane ustavne i zakonske ovlasti i nadležnosti koje sve agencije i službe imaju u smislu svojih nadležnosti po različitim nivoima u BiH. Ono što je važno je da se nalazimo u čvrstom zagrljaju unutar sigurnosne arhitekture EU“, pojasnio je Zvizdić.

Zvizdić dodaje da je najvažnije da ćemo kroz pregovore i potpisivanje konačnog sporazuma postati dio Frontexa, i to je mnogo važnije od, kako kaže, unutarpolitičkog nadmudrivanja u BiH.

„Kada postanete dio evropskog institucionalnog sistema onda tu nema nikakvih političkih igrica, nadmudrivanja i varanja. Jasna su pravila igre“, kazao je on te dodao:

„Nadležnost za kontrolu granice ima samo Granična policija BiH koja može imati saradnju sa entitetskim MUP-ovima u smislu ispomoći. Granična policija može tražiti pomoć od entitetskih MUP-ova, ali joj ne treba njihova saglasnost“.

Državna koalicija

Sastanak državne koalicije trebao je biti održan jučer u Sarajevu, a Zvizdić kaže da to nije ni prvi ni posljednji sastanak koji je otkazan.

„Ovaj put je sastanak otkazan zbog činjenice da su Elmedin Konaković i Edin Forto bili na službenim putovanjima van BiH. To je samo onako providan i primitivan pokušaj Dodika da to predstavi kao neki veliki problem i da se on predstavi kao veliki europejac. Kada govorimo o evropskim integracijama, kredibilitet i iskrena opredijeljenost Milorada Dodika za evropske integracije su na nižem nivou nego kod Pinokija. Nema tu nikakve namjere. Garantiram da su stranke Trojke u potpunosti, hiljadu posto opredijeljene za evropske integracije, za evropske vrijednosti i evropsku stečevinu“, poručio je Zvizdić.

Na pitanje šta su bile teme sastanka Dragana Čovića i Dodika u Banjoj Luci, naglasio je da je dobro da se razgovara.

„Dijalog je skoro jedini instrument da se dođe do zajedničkih rješenja. Dobro je da stranke razgovaraju, i ako je rezultat tih razgovora bio današnje usvajanje tima koji će raditi na izradi sporazuma sa Frontexom, onda je takav sastanak polučio prvi rezultat. Ne znam detalje tog sastanka. Želim da vjerujem da se isključivo razgovaralo o napretku BiH na putu evropskih integracija i mislim da su predstavnici HDZ insistirali na tome“, objasnio je Zvizdić.

Trojka, HDZ i evropske integracije

Prema njegovim riječima, kada se govori o evropskim integracijama, stavovi Trojke i HDZ-a su 'prilično usaglašeni'.

„Imamo iskrenu namjeru da unaprijedimo evropski put BiH, da što brže usvojimo što više zakona, posebno do marta i da omogućimo evropskim institucijama da odobre otvaranje pregovora za BiH. Razilazimo se o nekim drugim pitanjima, u brojnim zakonima koji nas čekaju, ali ovaj najmanji zajednički sadržalac, EU i NATO integracije, mogu biti vrlo kvalitetan osnov da imamo usaglašene stavove“, naveo je on.

Zvizdić je također istakao da 'nemamo efekte nedavne posjete bh. zvaničnika Briselu'.

„To je bio jedan veliki sastanak koji je uključivao i predstavnike sa državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa, i nije bilo dovoljno vremena da se na najozbiljniji, analitički način razmotre brojne teme koje su bile na stolu. Ono što je interesantno je ponašanje pojedinih sudionika. Na djelu je bilo licemjerstvo pojedinih političara koji gore, u pokušaju da obmane predstavnike Evropske komisije, pričaju vrlo pitke priče o BiH, a čim se vrate nastavljaju sa blokadama i ucjenama. Slažem se da pregovore treba otvoriti i sa Moldavijom i sa Ukrajinom zbog geopolitičkog trenutka, ali ne mogu prihvatiti da u ovome trenutku one imaju pozitivniji rezultat u odnosu na BiH“, rekao je Zvizdić.

Strane sudije neće biti izbačene

Dalje navodi kako se preveliki značaj daje Dodikovim izjavama.

„Dodik nije taj ko može odrediti dinamiku i sadržaj usvajanja zakona na državnom nivou. Činjenica je da on to može usporiti i blokirati. Ali država mu nije RS, gdje može nametnuti svoju volju svima. Dinamiku  i sadržaj onoga što ćemo usvojiti u narednom periodu možemo usvojiti samo zajedno, nikako po Dodikovom diktatu. Što se tiče njegovih zahtjeva u vezi sa Ustavnim sudom, nadam se da je i on konačno shvatio da je to bilo nerealno. Nikada neće biti usvojene izmjene po njegovoj volji i želji. Neće biti izbačene strane sudije, jer to prioritet unutar 14 prioriteta ne predviđa, za to treba promjena ustava i ne vidimo nijedan veći pravni autoritet koji bi birao strane sudije od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava“, kaže Zvizdić.

Što se tiče zakona o sudovima, kaže da su i dalje ostala sporna dva ili tri pitanja.

„Prije svega nadležnosti, koje ne mogu biti smanjene u odnosu na postojeće. Pitanje i sjedišta, po stavu Venecijanske komisije, svih pravnih stručnjaka u skladu s pozitivnom praksom svih sudova u regionu, jedina logika je da apelaciono vijeće bude smješteno ili u Sarajevu ili Istočnom Sarajevu, a ne u Banjoj Luci“, kategoričan je on.

O državnoj imovini

Kada je riječ o državnoj imovini, ističe da ne zna kakvo rješenje imaju OHR i ekspertska grupa.

„Ono što je praksa u regionu i čitavom svijetu, treba da bude praksa i u BiH. Ne očekujem tu nikakva rješenja koja odstupaju od zakona o državnoj imovini koje imaju Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i Sjeverna Makedonija. Za sve, pa i za BiH, važe sporazumi o sukcesiji, a imamo i čitav niz presuda Ustavnog suda BiH koji jasno definišu da je BiH titular državne imovine. Ona imovina koju BiH ne bude koristila za svoje potrebe može biti dana na korištenje entitetima, gradovima i općinama".

Smjene Staše Košarca i Zukana Heleza

O inicijativama za smjenu državnih ministara Staše Košarca i Zukana Heleza, kaže:

„Imajući u vidu sastav parlamenta, Predstavničkog doma, takve smjene bi mogle biti realne, ali imajući u vidu sastav Doma naroda one su nerealne. U konačnici ne mogu biti provedene do samog kraja. Mislim da neće doći do njihove smjene“, zaključio je Zvizdić za FTV. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.