13.12.2023. 14:36
0
Magoda: Korak bliže do rješavanja statusa i stabilnog finansiranja najugroženijih bh. ustanova kulture
FOTO: VLADA KS
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo bilo je domaćin sastanka na temu izrade nacrta zakona o finansiranju ustanova kulture s nivoa Bosne i Hercegovine, koje djeluju na području Kantona Sarajevo.

Riječ je o Umjetničkoj galeriji, Historijskom muzeju i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, čiji je opstanak i svakodnevni rad ozbiljno ugrožen.

Nakon što je Ministarstvo podržalo inicijativu zastupnika Davora Čičića u oktobru ove godine, a koju je Skupština KS usvojila, Ministarstvo je formiralo Komisiju za izradu nacrta zakona, nakon čega je održan prvi radni sastanak.

Cilj sastanka je bio donošenje posebnog zakona (Lex specialis), kojim će se privremeno i jasno definirati finansiranje trenutno najugroženijih ustanova kulture iz budžeta Kantona Sarajevo, i to do donošenja konačnog rješenja i definiranja statusa i načina finansiranja ovih za društvo važnih ustanova od strane njihovog osnivača na višim nivoima vlasti.

Osim resornog ministra Kenana Magode i zastupnika Čičića, kao podnosioca inicijative, sastanku je prisustvovala pomoćnica ministra za kulturu i predsjednica Komisije Lejla Mujkić, zastupnik i predsjednik Komisije za kulturu Skupštine KS Samir Avdić, predstavnici navedene tri ustanove, te vanjski članovi Komisije.

Opredjeljenje i strateški interes Vlade Kantona Sarajevo je riješiti finansiranje ove tri ustanove kulture s nivoa BiH iz Budžeta Kantona Sarajevo do konačnog rješavanja njihovog pravnog statusa na nivou BiH, kako bi nastavile svoj rad na ovom području i kako bi taj rad bio održiv, zaključeno je na sastanku.

Iz Komisije podsjećaju kako se iz Budžeta Kantona Sarajevo, na razne načine, već sada finansiraju ustanove kulture i obrazovanja s nivoa BiH, a koje djeluju u KS.

Finansiranje Zemaljskog muzeja privremeno je riješeno kroz proglašenje muzeja nastavnom bazom Univerziteta u Sarajevu, a Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH i Kinoteku BiH je u određenom obimu podržalo Ministarstvo obrazovanja Federacije BiH.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.