4.1.2024. 18:13
0
Magoda "naružio" sarajevske klubove pa poručio da se novac mora zaslužiti: "Nismo zadovoljni rezultatima"
U cilju sumiranja rezultata iz prethodne godine, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda je okupio predstavnike četiri sarajevska kluba: FK Sarajevo, FK Željezničar, KK Bosna (Bosna Royal) i ORK Bosna.

Iako je u 2023. godini za ova 4 kluba, resorno ministarstvo izdvojilo rekordnih 2.620.000,00 KM – ogromna ulaganja nisu pratili sportski rezultati. Ovo je bio osnovni razlog zbog kojeg je danas organizovan sastanak, na kojem je učesnicima jasno stavljeno do znanja da se finansijska podrška institucija ni za koga ne podrazumijeva, i da velika ulaganja javnog novca moraju biti opravdana rezultatima. Ministar Magoda je podsjetio sagovornike da su sportski klubovi koje predstavljaju, istinski simboli Sarajeva, te da to nikada ne smiju izgubiti iz vida.

Ministar je najavio da će u narednoj godini za ova četiri kluba, Ministarstvo novac plasirati isključivo prema ostvarenim rezultatima, te će shodno uloženom novcu maksimalno biti uključeno u sve procese vezane za funkcioniranje klubova, na način kako je to slučaj bilo gdje u svijetu, sa onima koji ulažu veliki novac. Uz ovu veliku promjenu u kontroli trošenja novca građana, ministar Magoda je najavio i pojačanu kontrolu trošenja budžetskih sredstava od strane sportskih klubova.

Ministar Magoda je ponovio raniji stav o spremnosti za sufinansiranje infrastrukuture kao osnove za razvoj klubova, što se primarno odnosi na FK Sarajevo i FK Željezničar.

Kao pozitivne činjenice navedeni su projekti Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, kojim je kroz ulaganje u iznosu od 1.000.000,00 KM, fudbalski klub Željezničar znatno smanjio finansijske dugove, a FK Sarajevo identičan iznos uložilo u omladinski pogon. Pozitivnim je ocijenjen i evidentan povratak publike na košarkaške utakmice KK Bosne, kao i realnu mogućnost povratka RK Bosna u prvu ligu.

Na sastanku je zatraženo i da predstavnici košarkaškog kluba pripreme jasan plan i program revitalizacije, dok je od rukometnog kluba zatražena konsolidacija upravnog i nadzornog odbora, odnosno imenovanje istaknutih imena u upravljačkim strukturama, prvenstveno iz svijeta sporta i privrede”, stoji u saopštenju.

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.