24.12.2023. 16:26
1
Grad u Federaciji ‘na samrti’: Odlaze mladi, bježe investitori, sad su ostali i bez jedine banke
Ono što bi se trebalo podrazumijevati, u našoj zemlji najčešće se ispostavi kao još jedan u nizu problema.

U Bosanskom Petrovcu svakodnevno su suočeni s odlaskom mladih, investitora i padom ekonomije – već više od godinu prisutan je i dodatni problem. Ova općina, naime, nema banku.

Naizgled ne toliko značajno, u praksi od velike važnosti. Samo za privrednike to je putovanje od nekoliko kilometara do jednog od susjednih gradova.

U ovoj je općini do prije nekoliko godina bilo mnogo više života nego danas. Jer sada nemaju ni banke. Pravi to problem i mladima, ali i starima, a ponajviše – poduzetnicima.

Spase Lončar je obrtnik, a do prve banke mora putovati gotovo sat u neki od susjednih gradova.

– Imam registrovan obrt i moram ići u banku u Bihać ili u Ključ. Fali nam banka puno, ovdje su nekad bile dvije-tri, sad nema nijedne – priča on.

Sličnog mišljenja su mnogi. Kažu, tako jednostavna stvar im toliko komplikuje svakodnevnicu. S bankomatima se pate jer su preopterećeni, u pošti je uvijek gužva, a često fali i novca. Otići u drugi grad znači – uzeti slobodan dan na poslu.

– U pošti se čeka nekad i po više sati jer se moraš vraćati, objektivno je problem. Ko radi, mora uzimati slobodne sate ili dane. Ko radi mora predati pazar, mora sve obaveze platiti – ističe Lončar.

Ovog problema svjestan je i načelnik Općine Mahmut Jukić. Tvrdi, nastoji ga riješiti, ali rješenja zasad nema. Sve ide sporo.

– Obavio sam niz sastanaka s menadžmentima više banaka koje komercijalno djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine, čak sam i Vladi Federacije uputio zahtjev kad je u pitanju jedna naša banka koja je u većinskom vlasništvu Vlade. Dosad nismo dobili pozitivan odgovor – ističe Jukić.

Postoje naznake da bi problem mogla riješiti jedna banjalučka banka, no građani su jasnog stava – ne vjeruju dok ne vide. Naizgled, nije presudan, ali problem u pozadini krije ozbiljne izazove. U doba kada domaće stanovništvo masovno odlazi u zemlje gdje je sistem uređen, u našoj zemlji i osnovna pitanja postanu goruća, piše Federalna TV.

(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.