28.12.2023. 17:26
1
Amerikanci o Izetbegoviću: Upozorili smo ga, ne vjerujemo da nije znao za korupciju u vrhu SDA
Povodom sve učestalijih verbalnih sukoba između predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja, za Oslobođenje su se oglasili iz Ambasade SAD-a u BiH.

"Kako ambasada vidi navode predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u vezi s ambasadorom SAD Michael Murphyem, ali i sve očitiju činjenicu da su Izetbegovićevi stavovi po pitanju ambasadora sve bliži stavovima Milorada Dodika?", glasilo je pitanje upućeno Ambasadi SAD-a u BiH.

Iz američke Ambasade su za isti medij kazali da uvažavaju ulogu koju je SDA imala u historiji ove zemlje. Ističu kako Izetbegović nije bio voljan raditi na životno važnim pitanjima.

Odgovor Ambasade SAD-a ovim putem prenosimo u cijelosti:

- SDA je odigrala važnu ulogu u istoriji ove zemlje i mi to uvažavamo. Sjedinjene Američke Države spremne su raditi sa političarima iz SDA ili bilo koje stranke, koji su spremni provesti reforme potrebne za unaprijeđenje euroatlantske budućnosti zemlje, kao što su inicijative za borbu protiv korupcije, poboljšanje privredne situacije i jačanje demokratije u zemlji. Bakir Izetbegović nije bio voljan da radi sa nama na tim životno važnim pitanjima.

Upozorili smo ga na korupciju u pojedinim krugovima u njegovoj stranci, kao i na posljedice koje će to imati. Teško nam je povjerovati da nije znao za korupciju, posebno imajući u vidu suđenja za korupciju visokorangiranim članovima SDA. On se ili pretvara da ne zna ili još gore od toga. Ni jedno ni drugo nije dobro ni za njegovu stranku, ni njene članove, ni za Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

Kada imamo čvrste dokaze da je pojedinac ili poslovni subjekt umiješan u korupciju, da podriva demokratske institucije ili procese u BiH ili krši Dejtonski mirovni sporazum, mi ćemo djelovati. Kada je primjereno, to naše djelovanje uključivaće uvođenje sankcija koje imamo na raspolaganju.

Naš cilj je mirna, prosperitetna i demokratska Bosna i Hercegovina u kojoj mladi ljudi mogu pronaći svoju budućnost i sreću. Bosna i Hercegovina nije imala niti ima jačeg partnera od Sjedinjenih Država, a mi želimo da ova zemlja uspije, kazali su iz američke Ambasade.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.