4.1.2024. 15:45
0
Miličević: Cilj predlagača zakona je da se izborna krađa centralizuje u zgradi SNSD-a
Novi izborni zakon za izbore u RS da, ali ne kontrolisanim izborima u bilo čijoj organizaciji.

Ako se izbori kradu, svejedno je odakle se i s kim se kradu, a smatram da je cilj predlagača zakona da se izborna krađa centralizuje u zgradi SNSD-a pod izgovorom organizacije fer izbora u Republici Srpskoj, istakao je Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.
 
- Nama trebaju fer i pošteni izbori sa svih nivoa, i nećemo praviti nikakve kompromise oko toga. Podržaćemo svaki demokratski donesen izborni zakon koji će odmah od narednih lokalnih izbora omogućiti zaštitu svakog glasa i spriječiti izbornu korupciju koja je temelj svake druge korupcije u društvu - poručio je Miličević.

Kaže da takav zakon mora podrazumijevati skenere na svakom biračkom mjestu, biometrijsku kontrolu otiska prsta za svakog birača, video nadzor na svakom biračkom mjestu, povećati cenzus na pet odsto, uvesti dvokružni izborni sistem za inokosne funkcije, te uvesti obavezno ljekarsko uvjerenje o psihofizičkoj sposobnosti i zdravlju za svakog kandidata na izborima.

Predsjednik Srpske demokratske stranke kazao je da je potrebno prekinuti trgovinu fiktivnim političkim partijama i dozvoliti samo parlamentarnim strankama ravnopravno učešće u formiranju svakog biračkog odbora.

- Omogućiti glasanje u odsustvu samo u DKP ili lično na određenim biračkom mjestima u Republici Srpskoj sa biračkom odborima formiranim po gore navedenim principima. O ovakvom izbornom zakonu koji bi tretirao izbore na fer i pošten način možemo diskutovati u NSRS, ali ne vjerujem u iskrenost namjera predlagača ovog zakona jer ovde je cilj očigledno samo kontrola izbora tako što će centar izborne korupcije prebaciti pod svoju 100% kontrolu, a to će potvrditi i neko nevjesto odbijanje ovih naših predloga na kojim Srpska demokratska stranka insistira - poručio je Miličević.

Kaže da je Srpska demokratska stranka protiv nametanja Izbornog ali i drugih zakona jer je takva vrsta međunarodnog protektorata daleko od demokratskog odlučivanja kojem težimo.

- Vjerujem da je cilj svih ovih koji su sada naprasno zagovornici poštenih izbora, a do sada su ih pokrali više puta, da stvarajući krizu oko Izbornog zakona, dočekamo naredne izbore po starom zakonu koji njima najviše odgovara - rekao je Miličević.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.