7.1.2024. 17:26
0
Mladi koji su ostvarili pravo na subvenciju sutra pred Vladom KS
Grupa mladih koji su ostvarili pravo na subvenciju za rješavanje stambenog pitanja okupit će se u ponedjeljak ispred Vlade KS izražavajući protest zbog nikada manjeg iznosa subvencije od 4.800 KM, iako se govorilo o iznosu od 12.000 KM.

No, bez obzira na konačnu listu na kojoj su 1142 aplikanta ostvarila pravo, Vlada KS na čelu sa premijerom Nihadom Ukom nije povećala sredstva za ovu namjenu, već se zadržala na 5,5 miliona KM.

Inače, Vlada je imala planirani iznos od 500.000 KM za ovu namjenu, a isti iznos je i u Budžetu za 2024. godinu.

"Vremenski obuhvat između dva poziva (2022 i 2023) je nevjerovatnih 15 mjeseci, što je u odnosu na javne pozive prethodnih godina duži period. S tim u vezi, kao i zbog činjenice ukidanja kriterija prebivališta u trajanju od minimalno 3 godine u KS kao i ukidanja limita kupoprodajne cijene nekretnine moglo se pretpostaviti da će broj aplikanata biti mnogo veći u odnosu na broj prijava na prošlogodišnjim javnim pozivima. Zašto Vlada to nije predvidjela/analizirala u skladu s navedenim? Ili je nesposobna da to predvidi, ili namjerno to nije željela. Jasno je svakome bilo da će broj aplikanata biti veći", navode mladi koji su već pisali protestno pismo Uku i resornom ministru Bojanu Bošnjake iz Naše stranke.

Umjesto da se pozitivno posmatra činjenica da se na javni poziv prijavilo više od 1000 mladih koji žele da ostanu u KS, u BiH, koji to garantuju ugovorom na 5 godina, Vlada se povlači, i umjesto da poveća iznos subvencije u odnosu na protekle godine kako je i obećano i od ministra i od trenutnog premijera Nihada Uka, Vlada donosi odluku o isplati najmanjeg iznosa unazad godinama. Ovdje je narušen ambijent pravne i društvene sigurnosti, poručuju aplikanti.

„Mi, 1.300 mladih kandidata i porodica koji su se odazvali na ovaj javni poziv smo kupovinom stanova u KS uplatili više stotina hiljada poreza na nekretninu, više od 1 milion KM notarskih troškova, 130.000 KM na sudske takse te 325.000 KM za procjenu nekretnine.“

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.