14.1.2024. 21:34
0
Generalna direktorica Energoinvesta pojašnjava: "Zavrtanjem ventila za građane KS, bez plina bi ostalo i Istočno Sarajevo"
FOTO: screenshot/hayat tv
Bisera Hadžialjević, generalna direktorica 'Energoinvesta', govorila je u emisiji 'Istraga sedmice' Hayat TV-a o problemima sa snabdijevanju plinom nakon ucjena firme iz Sarajevo-gas Istočno Sarajevo da će prekinuti isporuku plina Kantonu Sarajevo krajem prošle godine ako se ne produži ugovor pod novim uvjetima.

Podsjetila da je ‘Sarajevo-gas Istočno Sarajevo’ u decembru 2022. tražio novu tarifu za 2023. godinu.

- I tada smo upoznali nadležne, išli smo logikom da ne pravimo previše problema da prihvatimo to uz obavezu da regulator u narednih par mjeseci obezbijedi regulativu. Potpisali smo ugovor. Sad smo imali situaciju da smo tražili tarifu – kazala je Hadžialjević.

Navela je da je došao zahtjev da se umjesto 11,2 opet poveća, opet sa istim narativom da će uprotivnom, biti zatvaranje ventila.

- Nije nam se opravdala prethodna tarifa i obrazložila nova. Nova tarifa nema osnovu – kazala je Hadžialjević.

Potvrdila da bi u slučaju zatvaranja plina Kantonu Sarajevo, bez snabdijevanja ostalo i Istočno Sarajevo.

Na pitanje da li je onda ucjena direktora firme Sarajevo-gas Istočno Sarajevo Eleka besmislena,  Hadžialjević je odgovorila:

- Jedna ucjena izaziva drugu reakciju. On je prijetio. Nismo mogli naći zajednički jezik. Glavna stvar je da sve stvari moraju biti regulisane. Tarifa ne služi za izgradnju projekata, nego za održavanje sistema. Dakle, ne za nove projekte – kazala je Hadžialjević.

Navela je i da ‘Sarajevogas’ jeftinije isporučuje plin u Istočno Sarajevo nego preduzeću ‘Toplane’!

Hadžialjević je kazala da su dogovor postigli resorni entitetski ministri da se prihvati cijena od 14,1 a da se za šest mjeseci osigura izvještaj od regulatrora.

- Nisam bila saglasna s tim. Možda postoji širi okvir, koji ja ne vidim, jer nisam političarka. Ispoštovat ću odluku Ministarstva energetike FBiH – rekla je Hadžialjević za Hayat TV.

(Aldin B.)

Gas
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.