21.1.2024. 15:21
0
Omerović: Geopolitički Zapad je osudio rusku agresiju na Ukrajinu, ali šta je sa Gazom
Današnja tema sesije Kruga 99 bila je „Južnoafrička Republika protiv Izraela pred Internacionalnim sudom: Borba za očuvanje internacionalnog poretka“. Uvodničar je bio član Kruga 99, prof. dr. Enis Omerović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

S razlogom je povećano interesovanje naše javnosti nakon što je 12. januara Internacionalni sud pravde (ICJ) završio prvo ročište u slučaju Južnoafričke Republike protiv Izraela. Naprosto, jer nas se dvostruko tiče: zbog vlastite gorke prošlosti pred tim istim Sudom i samog predmeta suđenja za genocid koji traje. Posebno onaj dio iz teksta tužbe kojim se tvrdi da je Izrael sudjelovao, sudjeluje i riskira dalje sudjelovati u genocidnim djelima protiv palestinskog naroda u Gazi. Republika Južna Afrika poduzela je pravne radnje da zaustavi izraelsku agresivnu vojnu ofanzivu protiv naroda u Gazi.

"Ako ne podržavamo teritorijalni integritet Palestine, kako onda možemo vjerodostojno braniti teritorijalni integritet Ukrajine", upitao je Omerović.

Omerović je podsjetio kako je završeno ročište pred Međunarodnim sudom, te kako se u narednim danima očekuje da sud donese odluku o traženim privremenim mjerama koje jesu tražene u zahtjevu Južnoafričke Republike koja je pokrenula spor protiv Izraela u decembru 2023. godine.

Podsjetio je na činjenicu da kada jedna država pokrene parnicu pred sudom za genocid i kada traži izricanje privremenih mjera da se zaustavi nasilje, da se zaustavi daljnje kršenje međunarodnog prava u smislu daljnjeg nanošenja nepopravljive štete i kada dokaže da se zaista radi o uvjetima hitnosti na terenu, onda je Međunarodni sud u obavezi da ovaj predmet uzme kao prioritetan u odnosu na sve tekuće sudske postupke koji se vode pred Međunarodnim sudom u Hagu.

"Nastavak blokade Gaze zaista dovodi do segregacije, diskriminacije i kolektivne povrede ljudskih prava i osnovnih sloboda. Nastavak okupacije palestinskih područja, uključujući područje Zapadne obale i istočnog Jerusalema, proturiječi ne samo odlukama Ujedinjenih nacija, odnosno posebnim rezolucijama Opće skupštine Ujedinjenih nacija, već podriva fundamentalne principe internacionalnog prava i onoga na čemu je danas zasnovan internacionalni poredak", naveo je Omerović.

Podsjetio je kako je geopolitički Zapad osudio 2022. godine kada je Ruska Federacija krenula sa činom agresije protiv Ukrajine.

"Bili su protiv agresije Ruske Federacije nad Ukrajinom, a sada brojne države geopolitičkog Zapada podržavaju kršenje međunarodnog prava, segregaciju, diskriminaciju i činjenje najtežih međunarodnih zločina".

Podsjetio je da je, nakon što su Sjedinjene Američke Države uložile veto na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a vezano za humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze, reagovala Generalna skupština, odnosno reagovale su 153 države svijeta koje su u okvirima Opće skupštine Ujedinjenih nacija glasale za usvajanje Rezolucije koja jeste neobavezujućega karaktera, ali ima snažnu političku poruku, šalje snažnu moralnu i političku poruku cijelom svijetu, da se mora vratiti suštini onog poretka koji je kreiran 1945. godine.

"Moramo se više nego ikada vratiti međunarodnome pravu i onome što to pravo propovijeda, odnosno propisuje. Ne se smije zaboraviti da je traženje i pitanje odgovornosti država za kršenje internacionalnog prava, srce, odnosno centralno pitanje međunarodnog prava i međunarodnopravnog poretka", kaže profesor Omerović.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.