30.1.2024. 10:37
0
Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH: Poskupljenje plina bilo je neizbježno
Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem su naveli da je plin morao poskupiti za 3,9 posto, te da se radi o redovnom usaglašavanju tromjesečnih cijena koje diktira Gazprom, a ne zbog novog ugovora preduzeća "Energoinvest" i "Sarajevo – gas" Istočno Sarajevo.

Kako navode, poskupljenje plina je bilo neizbježno zbog rasta cijena na svjetskom tržištu. Vlada Federacije BiH, ističu u Ministarstvu, nije mogla utjecati na rast cijena energenata u svijetu, ali je osigurala da povećanje cijene prirodnog gasa bude minimalno.

"Cijena prirodnog gasa povećana je za 3,9 posto, odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM po metru kubnom na 869,15 KM po metru kubnom, a sve zbog redovnog tromjesečnog usaglašavanja kojom je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2024. godine. To je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa. Rast cijena prirodnog gasa se desio u cijeloj regiji, Evropi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene gasa jeste povećanje cijene nafte koja direktno utječe na određivanje cijene gasa", istaknuli su iz Ministarstva. 

Kako dalje navode, povećanje cijene nafte uzrokovano je, između ostalog, blokadom Sueckog kanala. 

"Brodarske kompanije su zaustavile svoje isporuke kroz Crveno more, izbjegavajući Suecki kanal, a napadi koji se dešavaju na tom području izazivaju strah od prekida redovnog snabdijevanja. Shodno svemu naprijed navedenom, nažalost, moralo je doći do povećanja cijene nafte, a samim time i do povećanja cijene prirodnog gasa, ali je Vlada Federacije BiH osigurala da to povećanje bude minimalno", naveli su iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić ističe da cijene nafte na svjetskom tržištu, ratovi i krizne situacije nisu nešto na šta mogu utjecati. 

"Vlada Federacije BiH daje sve od sebe kako bismo zaštitili građane Federacije BiH i osigurali redovno, stabilno i sigurno snabdijevanje prirodnim gasom. Konstantno pratimo i nastavit ćemo pratiti stanje i cijenu energenata na svjetskom tržištu", rekao je Lakić.

Prema njegovim riječima, analizom protekla tri mjeseca bilo je evidentno i neizbježno da će doći do povećanja cijene prirodnog gasa s početkom 2024. godine.

Lakić je naglasio da očekuje da uskoro bude potpisan ugovor između "Energoinvesta" i "Sarajevo – gasa" Istočno Sarajevo.

"Direktori ova dva preduzeća su trebali već potpisati ugovor i sprovesti ono što je dogovoreno na nivou ministara dva entiteta, a kojem su također prisustovali i direktori. Građani su naš priroitet i zbog toga demantujem sve natpise kvazipatriota i lažnih dušebrižnika Federacije BiH da je ovo povećanje cijene zbog novog ugovora o novoj transportnoj cijeni gasa u Bosni i Hercegovini. Građanima Federacije BiH još jednom obećavam da će plina biti, te da ćemo konstantno nastojati osiguravati da cijene energenata u Federaciji BiH budu najmanje moguće", zaključio je ministar Lakić.

Iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH ističu da je cijena prirodnog gasa i dalje daleko niža u odnosu na prethodni period kada su, kako navode, Federalnu vladu vodile neke druge političke partije. 

Dostavili su i grafikon cijena prirodnog gasa po kvartalima iz prethodnog perioda iz kojeg je, navode, vidljivo da je cijena gasa iz oktobra 2022. bila za više od 25 posto veća nego što je cijena gasa donesena nedavnom odlukom Vlade Federacije BiH. 



(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.