31.1.2024. 15:33
0
Mađarska preuzela komandu nad EUFOR-om na svečanoj ceremoniji
FOTO: EUFOR
Danas je u bazi Butmir kod Sarajeva izvršena primopredaja dužnosti nad komandom EUFOR-a, komandu je preuzeo mađarski general-major Laszlo Sticz.

Ceremoniji su prisustvovali visoki zvaničnici iz domaćih i međunarodnih krugova, uključujući ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, ministra unutrašnjih poslova FBiH Ramu Isaka, visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, šefa delegacije EU u BiH Johanna Sattlera, te mnoge druge zvanice.

General-major Sticz preuzeo je komandu od svog prethodnika, general-majora Helmuta Habermayera. General Sticz, dugogodišnji vojni stručnjak, već je obavljao različite vojne dužnosti u mađarskoj vojsci, uključujući i službu u Glavnom štabu Vojske Mađarske tokom 1999. godine, gdje je obavljao funkciju oficira u planiranju odbrane.

Na ovaj način Mađarska zvanično preuzima komandu EUFOR Althea u BiH, a iz BIH su ranije upućene poruke zabrinutosti zbog te činjenice.

Podsjetimo, ministar odbrane BiH Zukan Helez je izrazim zabrinutost zbog bliskih veza između mađarskog premijera Viktor Orbana i predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

General Laszlo Sticz, koji uskoro preuzima komandu nad vojnim snagama Evropske unije u BiH, najavio je kako će one biti pripravne za intervenciju u slučaju da lokalne policijske snage ne budu u stanju osigurati mir i red u zemlji.

Kako je prenijela mađarska novinska agencija MTI, general Sticz je u intervjuu za Radio Košut kazao kako u Bosni i Hercegovini “postoje dva dijela zemlje, dio bosanskih Srba i dio bosanskohercegovački, gdje zajedno žive Hrvati i Bošnjaci”.

- Vojni rizik je sekundaran. Misija EU će intervenirati samo ako policija u BiH ne može osigurati mir. Ali situacija bi mogla eskalirati bilo kada, kao što se dogodilo na Kosovu prošlog jula. Zato su važne međunarodne vojne snage koja moraju biti nepristrane i vjerodostojne i sa sredstvima odvraćanja ako je potrebno, kazao je tada general Sticz.

(Erna H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.