1.2.2024. 18:11
2
Konaković optužio ranije vlasti jer nismo napravili progres na putu ka NATO-u
Predstavnici Vijeća ministara BiH sastali su se sa članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), predvođenog zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceanom Geanaom koji su u dvodnevnoj posjeti BiH.

Nakon završenog sastanka javnosti su se obratili ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i Geoana, koji su potvrdili da je osnovna poruka današnjeg susreta da je NATO nepokolebljivi pristalica suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, prenosi Avaz.

- To je poruka ne samo onima u BiH koji žive i sanjaju drugačije scenarije, nego i onima koji u ovim velikim geopolitičkim potresima širom svijeta možda planiraju tretirati ovaj dio Evrope kao neku svoju interesnu sferu - izjavio je Konaković.

Konaković je dodao da kolektivnu sigurnost koju garantuje najsnažniji vojno-politički savez daje BiH mogućnost za bolje pripreme, a istakao je i da se BiH pokazala kao kredibilan partner NATO-u.

- Pokazali smo da naš nivo i stepen spremnosti za tu vrstu saradnje nije na niskom nivou. Nakon svih ovih događaja, najavljujemo i buduće. Ovdje će se dešavati još neki veliki skupovi u organizaciji naših vlasti u saradnji sa NATO-om. Naredni veliki simpozijum Partnership 360 bi trebao biti u zadnjem kvartalu ove godine, što potvrđuje spremnost na zajedničku saradnju - rekao je Konaković i dodao:

- Danas više nego ikad žalim zbog odluke prethodnih vlasti da BiH sa jasno definisanog puta punopravnog članstva u NATO-u, prebaci u kolosijek saradnje sa NATO-om, poručio je Konaković i tako optužio ranije vlasti da su krive za to.

- Saradnja sa NATO-om je veoma važna, možda krucijalna za BiH, ali tu pogrešku da nemamo jasno definisan put, bez obzira što imamo i usvojene zakone koji nam to garantuju, smatram slabošću prethodnih vlasti, prenosi Avaz.

(Sead M.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.