1.2.2024. 18:36
0
Salkić o pretučenom Bošnjaku u Višegradu: Napadači na Bošnjake povratnike nikad nisu kažnjeni
Poslanik SDA u NSRs Ramiz Salkić oglasio se danas saopštenjem na vijest o premlaćivanju muškarca bošnjačke nacionalnosti u Višegradu.

Salkić ističe da dehumanizacija Bošnjaka u ovom entitetu traje od samog početka procesa povratka, a izraženija je posljednjih desetak godina kroz intenziviranu sveopću sistemsku diskriminaciju Bošnjaka.

Prema njegovim riječima, neadekvatna reakcija nadležnih organa u Rs-u jedan je od razloga za kontinuirane napade na Bošnjake.

- Ako tome pridodamo i od strane političkog vodstva ovog entiteta podsticanu i razvijanu tezu da je ovo srpski entitet i diskriminiranje Bošnjaka, onda su napadi na Bošnjake logična i očekivana posljedica - potcrtava Salkić.

Ističe da je činjenica da još uvijek nisu kažnjeni počinioci napada na Bošnjake u Višegradu, Bratuncu, Zvorniku i drugim mjestima koji su se desili samo tokom 2023. motivirajuća za potencijalne napadače.


- Napadi na one koji su se vratili na svoja ognjišta nakon progona i njihove potomke trebaju se tretirati kao krivična djela sa dugotrajnim zatvorskim kaznama.

Ovako kako je to do sada rješavala policija ovog entiteta i pravosuđe neće zaustaviti napade i oni će se nažalost u budućnosti ponavljati.

Visoki predstavnik u tom pravcu treba djelovati i donijeti odluku o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a snage EUFOR-a trebaju biti raspoređene u Foči, Višegradu, Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku, Bijeljini i drugim mjestima na Drini, a ne oko Sarajeva i drugih mjesta u unutrašnjosti teritorije Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci su u ovom entitetu nažalost prepušteni sami sebi koliko god se mi upirali da vjerujemo da država i međunarodna zajednica imaju mehanizme i žele da nas zaštite od ekstremista i radikala u ovom entitetu.

Nažalost, naša sigurnost sve više ovisi o tome koliko smo spremni sami da se suprotstavimo napadačima koji uglavnom kukavički u grupama napadaju usamljenu žrtvu na kojoj dokazuju svoje nacionalistički ostrašćeno barbarstvo - poručio je Salkić.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.