11.2.2024. 14:04
1
Bh. novinari "opleli" po Konakoviću: On pokazuje elementarno nepoznavanje medijskih sloboda
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju profesionalo neprihvatljivom i politički štetnom izjavu Elemedina Konakovića, predsjednika NiP-a i ministra vanjskih poslova BiH da je rješenje krize u sistemu javnog informisanja moguće tek kada dva javna servisa - FTV i BHRT - budi imali "menadžment koji će raditi po diktatu" stranaka okupljenih u vladajućoj koaliciji Trojka.

"Izjavom na press konferenciji, održanoj u petak, 9. februara u Sarajevu, Konaković je nedvosmisleno stavio do znanja kako njegov politički angažman u rješavanju problema naplate RTV takse za BHRT i FTV nije njihovo spašavanje od finansijske propasti i pomoć novinarima/kama i drugim uposlenicima/cama da dobiju zarađene plaće, već ciljani pokušaj nametanja političke kontrole i stvaranja pretpostavki za rad ovih medija u interesu stranaka Trojke, a ne svih građana BiH.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako Konaković godinama, u kapacitetu predsjednika NiP-a i/ili različitih javnih funkcija koje je obnašao, pokazuje elementarno nepoznavanje medijskih sloboda i standarda slobode izražavanja.

Desetine puta je do sada targetirao novinare/ke i dovodio u pitanje njihovu sigurnost i dostojanstven rad, koristeći političke manpulacije, pa i institucionalne pritiske.

Ovaj put je otišao korak dalje - brutalno je i politički nasrnuo na javne servise, demonstrirajući potpuno nepoznavanje EU vrijednosti sistema javnog informisanja, unutar kojeg se politička nezavisnost i rad u interesu javnosti nalaze na samom vrhu.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje posljednju izjavu ministra Konakovića apsolutno neprihvatljivom i štetnom za evropski put BiH, budući da se zaštita javnog informisanja i politička neovisnost javnih servisa (uz medijske slobode i sigurnost novinara) nalaze među 14 uvjeta koje država mora ispuniti, kako bi dobila priliku otvoriti pregovore o EU integracijama.

U tom kontekstu, UO BH novinara zahtijeva od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da rješavanje krize u naplati i zakonitoj raspodjeli RTV takse u oba bh. etiteta vrate u institucije sistema.

Vijeće ministrara i državni Parlament moraju zaustaviti svaki pokušaj 'političke trgovine', prihvatanje 'kompromisa' ili donošenje bilo kakvih rješenja koja će reducirati slobodu izražavanja i pravo građana na pristup javnim i pluralnim izvorima informacija kao temeljnim demokratskim vrijednostima!

Upravni odbor BH novinara apeluje na Delegaciju Evropske unije i sve druge međunarodne aktere u BiH da ne dozvole ili podrže bilo kakve političke dogovore i kalkulacije koje će omogućiti bh. političarima i strakama na vlasti da žrtvuju javno infomisanje, kao i medijske slobode općenito, radi očigledne 'žurbe' u ispunjavanju posljednih uvjeta za dobijanje odobrenja i početak pregovora o EU integracijama", saopštio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.