21.2.2024. 8:11
0
Sladić objavio prognozu: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednom periodu
FOTO: Screenshot/facebook
Nedim Sladić donio je najnovije informacije o promjeni vremena koja nas očekuje.

"Na vizualu prikazana je relativna vlažnost zraka na 3 kilometra visine u petak, 23.02.2024. u poslijepodnevnim satima. Bijele boje identificiraju vrlo vlažan zrak, dok su tamne suhe. Ono što možemo primijetiti je iduće - bijela boja nam otkriva prostranu hladnu frontu koja se od Đenovskog zaljeva prostire preko Slovenije, Češke Republike sve do Bjelorusije", navodi Sladić.




Dodaje da iza ove bijele linije nalazi se hladna zračna masa, dok ispred nje topla.

"Okludivni front, odnosno faza slabljenja ciklone, tj. njeno popunjavanje proteže se preko skandinavskih zemalja koje je vezano za ciklonalni vrtlog uz obale Norveške (to je ova gusta bijela masa iznad UK sa uskom prazninom). Još jedna ciklona razvija se u Đenovskom zaljevu", objašnjava.

Govori da će ovaj frontalni sistem napredovat i prema nama tokom subote, uvjetujući jak jugo sa olujnim udarima koji započinje od četvrtka, najprije na sjeverozapadu Bosne, a do kraja dana i u ostatku zemlje.

"Vidimo da u petak nešto vlažniji zrak se sudara od naše Dinaride, što je tipična odlika južnog visinskog strujanja. Sav nakupljeni vlažni zrak će uz vrhove planina uvjetovati razvoj oblaka, hlađenje i kondenzovanje zraka te padavine, a zavjetrinska strana je sušnija usljed utjecaja fena i turbulentnog miješanja zraka. U subotu vidimo da se bijela masa nalazi iznad naših područja, pokazujući da hladna fronta prelazi preko naših područja. S njom će kiše biti i u ostatku zemlje", kazao je Sladić.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.