26.2.2024. 17:40
1
Dok čekaju konačan procent redovnog usklađivanja: Penzioneri dobivaju još 300 KM na penziju?
FOTO: avaz
Dok čekaju konačne podatke Federalnog zavoda za statistiku o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za ovu godinu, koji će u konačnici pokazati hoće li redovno usklađivanje penzija u ovoj godini biti više od pet posto, dotle su u Savezu udruženja penzionera i umirovljenika u FBiH odlučni istrajati u svojim zahtjevima da im se osigura dodatna novčana podrška.

Iako su penzije akontativno od januara, podsjetimo, uvećane za pet posto, a postoje naznake i projekcije o tome da bi procent redovnog usklađivanja penzija koje se vrši svakog 15. aprila mogao biti nešto viši od šest posto, ipak, u konačnici to se neće bitnije odraziti na ionako težak materijalni položaj ove populacije piše Avaz.

Pogotovo što u ovoj godini nema uvjeta za vanredno usklađivanje penzija, odnosno novo uvećanje iznosa.

Zbog toga, raspoloženje u Savezu je takvo da će od nadležnih zahtijevati iznalaženje rješenja za njihovu tešku materijalnu situaciju na način kako to rade susjedne Hrvatska i Srbija.

- Ako nema uvjeta za 13. penziju, a očito je da nema, tražit ćemo odmah da se rebalansom budžeta FBiH, koji će, prema našim saznanjima, biti u martu, osigura stavka za novčanu pomoć penzionerima. Naravno, ta novčana pomoć neće biti ista za sve, nego u zavisnosti od visine penzije, odnosno da oni s najnižim penzijama imaju najviši procent, dok bi oni s visokim ili vrlo visokim iznosima bili izostavljeni - otkrio je za Avaz Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Osvrnuvši se na iznos novčane pomoći koji će tražiti, Mehić je rekao kako se mora poći od neke razumne granice, a to je, najvjerovatnije, najmanje 300 KM.

Također, rekao je da će istrajati u tome da se ispravi nepravda prema korisnicima srazmjernih penzija, koji su se, ni krivi ni dužni, našli u takvoj situaciji, a čija su primanja niža od najnižih.

Mehić je naglasio i da postoji još jedna varijanta, a to je da Vlada FBiH, u skladu s članom 81. stav 3. Zakona o PIO, poveća iznos najniže penzije.

- Smatramo da postoje uvjeti za tu odluku, odnosno takva mogućnost. Mi nećemo da guramo Vladu FBiH u ambis, odnosno da krši zakon, već da u postojećem zakonu nađe rješenje i da se podigne iznos najniže penzije, a takvih je više od 60 posto u FBiH - kazao je Mehić.

Na ovom planu morat ćemo istrajati na svaki način, ističe Mehić.

Penzije
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.