26.2.2024. 18:14
1
HDZ: Sutra sastanak vladajuće koalicije u Mostaru
Iz HDZ-a BiH su potvrdili da će sutra biti održan sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou.

"Obavještavamo Vas kako će se u utorak, 27. februara 2024. godine, u Domu HDZ-a BiH (kneza Domagoja bb) s početkom u 15.00 sati održati sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na nivou BiH. Nakon sastanka planirane su izjave za medije s početkom u 16.30 sati. Molimo Vas da medijski popratite ovaj događaj", navedeno je u dopisu medijima.

Podsjetimo, jedan od čelnika HDZ-a BIH Marinko Čavara rekao je da se nada da će na tim sastancima biti određenih dogovora.

"Sjednica Zastupničkog doma je zakazana za srijedu i ja mislim da ćemo do te sjednice imati dva ključna zakona koja su nam potrebna za pregovore", rekao je Čavara.

Dodao da je po pitanju zakona o sudovima ostalo neriješeno pitanje sjedišta, a da je u zakonu o sukobu interesa bilo nekih nelogičnih rješenja.

Ministar vanjskih poslova BiH i lider NIP-a Elmedin Konaković je danas rekao kako mu se sukob interesa čini manje problematičan u ovoj fazi u kojoj je ostalo još nekih dilema.

"Mi pristajemo čak i da bude najrigidniji u regionu, najrigidniji u Evropi, u kojem nas političare treba svakodnevno 'pretresati'", kazao je Konaković.

Naveo je da ima nekoliko nastojanja da se etnički unutra glasa, te kazao da nije prihvatljivo da se etnički glasa u komisijama, iako etničku strukturu treba poštovati, kao i sve ostalo.

"Mislim da bi neovisnost te komisije trebala biti primarna i da se to etničko ne bi trebalo povezivati. Vidjet ćemo stavove drugih kolega", kazao je Konaković.

Kada je riječ o zakonu o sudovima, rekao je da on može istrpiti još neke modifikacije, "ali da od nekih osnovnih zahtjeva "ne može odustati niti povući se".

"Napravili smo kompromise kako bismo dobili tu dvostepenost. To se od nas traži i u komunikaciji sa Evropskom komisijom, Evropskom unijom, Venecijanskom komisijom. Ona rješenja koja ne derogiraju postojeći sistem, ne smanjuju postojeće nadležnosti sudova i obezbjeđuju dvostepenost, spremni smo podržati sa, nadam se, sjedištem u Istočnom Sarajevu", naveo je Konaković.

Na pitanje da li se razgovora o zakonu o sudu ili zakonu o sudovima, odgovorio je da kako god se bude zvao, "ako obezbjeđuje dvostepenost i ako je samostalan u odnosu na ovaj proces u sudu; ako ista osoba, kao što je danas slučaj, ne delegira postupajuće sudije, dakle ako imamo tu razdvojenost i objektivnu dvostepenost, na ta rješenja smo spremni, bez smanjenja nadležnosti iz postojećeg zakona".

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.