26.2.2024. 19:09
0
Varhelyi saopštio važne vijesti za BiH: Ovo je ponuda iz EU
Komesar za proširenje Oliver Varhelyi otvorio je investicioni samit EBRD-a za zapadni Balkan u Londonu.

On je poručio da sa ovaj samit održava u vrijeme novog zamaha za proširenje EU na zapadni Balkan i šire.

"Nakon prijedloga Evropske komisije, Evropsko vijeće donijelo je historijsku odluku da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, dodijeli status kandidata Gruziji, pod razumijevanjem da su poduzeti relevantni koraci i otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo", rekao je Várhelyi.

Podsjetio je da je prošlog novembra Komisija također predložila novi Plan rasta za Zapadni Balkan s dvostrukim ciljem podsticanja socio-ekonomske konvergencije Zapadnog Balkana s EU i na taj način ubrzavanja procesa pristupanja u ovoj regiji.

"Plan se zasniva na četiri stuba koji imaju za cilj približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanje regionalne ekonomske integracije, ubrzavanje temeljnih reformi i povećanje finansiranja. Zajedno, ovi napori će omogućiti Zapadnom Balkanu da iskoristi prednosti članstva u EU prije punog pristupanja. Kako bismo unaprijedili ova tri cilja, predložili smo novi finansijski instrument vrijedan šest milijardi eura. Jedna od ključnih platformi za implementaciju Facility-a će biti Investicioni okvir za zapadni Balkan, u kojem mnogi od vas aktivno učestvuju", naveo je.

Dodao je da svaki od partnera sa Zapadnog Balkana trenutno priprema Reformsku agendu koja ima dvije komponente: prvi dio uključuje društveno-ekonomske reforme, a drugi dio uključuje reforme vezane za osnove procesa proširenja koje će im omogućiti da imaju koristi od ovih sredstava, te omogućiti privatnim preduzećima da ulažu sa obnovljenim povjerenjem u zapadni Balkan.

"Istovremeno, Komisija je već identificirala sedam prioritetnih akcija za ubrzanu integraciju u naše jedinstveno tržište, što uključuje, na primjer, olakšavanje cestovnog transporta i integraciju i dekarbonizaciju energetskih tržišta zapadnog Balkana. Kada budu usvojena, sredstva bi dopunila naše postojeće Ekonomski i investicioni plan vodećih investicija i doprinijela boljoj povezanosti između EU i regije. Što se tiče ovog ekonomskog i investicionog plana, na dobrom smo putu da mobiliziramo oko 30 milijardi eura u narednim godinama, što je oko trećine trenutnog BDP-a regije", rekao je.

Zahvaljujući partnerstvu s EBRD-om moglo bi se realizovati 25 velikih investicionih vodećih projekata važnih za region.

"Kao što ste svi svjesni, najveći dio posla na realizaciji Plana rasta ili Ekonomskog i investicionog plana se ne odvija ni u Briselu ni u Londonu po tom pitanju! Ali se oslanjamo na naše kolege sa Zapadnog Balkana da pokažu snažnu političku posvećenost i da njihove administracije provedu prijeko potrebne suštinske reforme. U ovom radu, naša saradnja s EBRD-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama je ključna za identifikovanje reformi koje su najrelevantnije za napredak u ekonomskoj konvergenciji regije", kazao je Várhelyi i zaključio:

"I pronaći one investicije koje su zrele za finansiranje u svakoj zemlji kako bi se unaprijedile ključne politike EU u regiji, posebno za povezivanje svih glavnih gradova u regiji, za izgradnju energetskih, digitalnih i transportnih mreža i podršku mladima i ljudskom kapitalu razvoj. Ovo je ponuda iz EU za regiju i pozivam sve naše partnere da iskoriste ove prilike. Želim vam zanimljivu diskusiju i radujem se što ćemo zajedno unaprijediti ambiciozne planove za zapadni Balkan", zaključio.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.