2.3.2024. 17:00
0
Sjednica Vijeća ministara BiH 4. marta, hoće li na dnevnom redu biti barem jedan dogovoreni 'evropski' zakon
U ponedjeljak 4. marta bit će održana sjednica Vijeća ministara BiH. Na dnevnom redu koji je objavljen nema nijednog zakona. Kako je rečeno nakon sastanka koalicionih partnera u utorak u Mostaru postoji mogućnost da do te sjednice eventualno postignu dogovor o Zakonu o sukobu interesa.

Iz Delegacije EU danas su pozdravili sve ono što je usvojeno, ali su jasno potcrtali da dva ključna zakona na kojima su insistirali i zvaničnici EU tokom posjeta BiH nisu usvojena. To su Zakon o sudovima i Zakon o spriječavanju sukoba interesa.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u utorak je rekao da bi Zakon o spriječavanju sukoba interesa mogao ići u proceduru, pa će u ponedjeljak biti jasno da li je tokom ovih nekoliko dana došlo do dogovora ukoliko se on nađe na sjednici Vijeća ministara BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je kazao da ova dva zakona kao i Izborni zakon nisu usaglašeni do kraja.

"Postoji mogućnost da u ponedjeljak ili utorak damo jedan glas da smo postigli jedan nivo usaglašenosti i da onda Vijeće ministara usvoji te prijedloge", rekao je Čović novinarima u Banja Luci, te dodao da se sve svelo na dva ili tri dana.

Iz Delegacije EU su podsjetili vlasti da do Evropskog vijeća koje zasjeda 21. i 22. marta zakoni moraju biti usvojeni, ako BiH želi dobiti pristupne pregovore sa EU.

"Ono što mi ne uradimo, ostavljamo dovoljno prostora drugima da se miješaju. Uvjeren sam da BiH neće biti funkcionalna dok izvršna i zakonodavna vlast, politička vlast u BiH koju je narod birao ne preuzme odgovornost za sebe i donosi odluke. Tako ćemo vjerovatno zatvoriti vrata nekima koji misle da mogu i neke druge stvari raditi nametanjem ili na neki drugi način", rekao je Čović.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, barem onima koje se odnose na unaprijeđenje procesa glasanja i spriječavanja manipulacije glasačkim materijalom ni oko toga koalicija nema dogovor. HDZ traži da se u paketu razmatra taj segment i izbor članova CIK-a i izbor članova Predsjedništva BiH.

No, visoki predstavnik Christian Schmidt još u decembru je vlast pozvao da što prije usvoji paket integriteta ili će on morati djelovati.

Kada je riječ o Zakonu o sudovima još uvijek je tačka sporenja sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH. Dok iz stranaka trojke pristaju da to bude u Istočnom Sarajevu iz SNSD-a zahtijevaju da bude smješten u Banja Luci.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.