4.3.2024. 8:40
1
Nastavak suđenja Abdulahu Skaki: Ko će danas biti ispitan pred Sudom u Sarajevu?
Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas, 4. marta, u 9:30 sati će biti nastavljeno suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki.

Kako je najavljeno na prošlom ročištu, Tužilaštvo će danas ispitati prvog svjedoka, a pozvan je Selmir Avdić, pripadnik Finansijske policije Federacije BiH.

Na prethodnom ročištu koje je održano 31. januara pročitana je optužnica kojom se Abdulah Skaka, Amela Kolovrat, Faris Fočo i Hasan Mrkonja terete za više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi te krivotvorenje službene isprave.

Skaka je optužen za: zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, a Kolovrat za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok se Kacila, Fočo i Mrkonja terete za obmanu pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti.

Prema prvoj tački optužnice, Skaka se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike. Tužilaštvo navodi da su oni zaposleni na osnovu zakona koji je prestao važiti 2016. godine. 

Skaka je optužen i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada. Tužilaštvo je navelo da je Skaka grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama, odnosno njihovim predsjednicima – Kacili, Foči i Mrkonji.

Pa tako Tužilaštvo navodi da je biciklističkom udruženju iz Mostara dodijelio 20.000 KM iz budžetskih rezervi za postavljanje jarbola zastave Bosne i Hercegovine na brdu Fortica. Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.