8.3.2024. 9:12
0
Nakon bivšeg premijera Novalića: Hoće li i Fahrudin Solak i Fikret Hodžić tražiti pomilovanje od Predsjedništva BiH?
Nakon što je Ministarstvo pravde BiH potvrdilo za Raport da je zaprimilo dokumentaciju u kojoj Fadil Novalić, osuđeni bivši premijer FBiH traži razmatranje njegove molbe za pomilovanje od Predsjedništva BiH, nameće se pitanje da li će pomilovanje tražiti i Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, osuđeni u istom, predmetu „Respiratori“, zajedno s Novalićem.

Naime, Solak i Hodžić, koji su osuđeni na šest i pet godina zatvora, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu pravde BiH do danas nisu podnijeli takvu molbu tom ministarstvu. No, Zakon o pomilovanju BiH i njima dopušta mogućnost da traže ili potpuno ili djelomično oslobađanje izdržavanja kazne.

Zanimljivo je da je Novalić u ovom slučaju sam podnio molbu za pomilovanje i da u nju nije uključio Solaka i Hodžića. To je interesantno posebno s aspekta toka dvogodišnjeg suđenja u predmetu „Respiratori“, kada su odbrane ove trojke nastupale jedinstveno i bilo je evidentno da su, iako su svi imali svoje advokate, odbrane tada optuženih, danas osuđenih, nastupale na način da ne prebacuju odgovornost s jednih na druge optužene, nego su djelovali sinhronizirano i odabrali strategiju da „svi brane sviju“.

No, činjenica da je Novalić podnio sam molbu Ministarstvu pravde BiH u kojoj traži pomilovanje od Predsjedništva BiH pokazuje da bivši federalni premijer, nakon pravosnažne presude i naloga da mora u zatvor, sada „solira“ i pokušava na sve načine izbjeći odlazak u zatvor.

Također, postoji i mogućnost da je odlučeno da prvo Novalić traži pomilovanje, a onda ako njegova molba bude odobrena u Predsjedništvu BiH, da njegov primjer slijede i Solak i Hodžić.

To bi svakako bio logičan slijed događaja, jer kazna izrečena Novaliću neodvojiva je od one izrečene Solaku i Hodžiću. Jer, zna se, da Novalić nije pristao na tajnu nabavku respiratora, za koju je, kako je dokazano pred Sudom BiH, uz Solaka i Hodžića znalo samo još nekoliko bližnjih saradnika bivšeg premijera i bivšeg direktora FUCZ-a, od nabavke i malverzacija koje su je pratile ne bi ništa ni bilo.

Uprkos tome što je dobio najnižu kaznu, činjenica je i da je Novalić tokom nabavke respiratora bio na najvišoj funkciji u vlasti, pa je samim tim njegova odgovornost i najveća.

Međutim, upravo to što je Novalić političar, u zemlji kao što je BiH daje mu veće šanse da izbjegne bilo kakvu odgovornost.

Zato se sada s pažnjom prati, da li će se bivši premijer, uprkos presudi, ipak izvući „neokrznut“ iz ove afere, a kazne će „odležati“ samo Solak i Hodžić, što bi bio još jedan apsurd u BiH. Ili,osuđeni u ovom slučaju razmišljaju na način da prvo Novalić dobije pomilovanje, a onda bi to bio argument za Solaka i Hodžića da se ista pravila moraju primijeniti i u njihovom slučaju.

S obzirom na to da je Novalić ipak politička ličnost i da SDA u kojoj je on potpredsjednik stranke iako trenutno u opoziciji i dalje drži značajne poluge moći, ishod da Novalić u Predsjedništvu BiH bude oslobođen izdržavanja zatvorske kazne uopšte nije nemoguć.

Naročito, ako se ima u vidu da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić već javno „osudio“ presudu Novaliću, a da je teren za pomilovanje pripreman odmah nakon pravosnažne presude Suda BiH o četvorogodišnjoj kazni Novaliću govori i informacija da se on nedavno susreo i s članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, te da je na tom sastanku navodno razgovarano o molbi za pomilovanje.

Pitanje je samo, kakva bi u tom slučaju , eventualna trgovina bila završena i da li bi se na račun države „prelomio“ Novalićev interes.

Za sada se može samo čekati kojom brzinom će Ministarstvo pravde BiH poslati Novalićevu molbu u Predsjedništvo BiH i šta će članovi kolektivnog šefa države odlučiti, prenosi Raport.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.