12.3.2024. 15:03
6
Solak tražio odgodu odlaska u zatvor zbog vraćanja kredita i loše materijalne situacije: Sud ga podsjetio na apartmane na Bjelašnici
Minka Kreho, v. d. predsjednice Suda BiH donijela je drugostepeno rješenje s kojim se odbija kao neosnovana žalba osuđenog Fahrudina Solaka koju je podnio jer mu je odbijen zahtjev za odgodu početka izdržavanja kazne u Državnom zatvoru u Vojkovićima, saznaje Raport.

Solak je prvobitno na izdržavanje šestogodišnje kazne trebao otići 29. februara, ali je 20. februara tražio odgodu. Kao razloge zbog čega bi mu trebao biti odgođen odlazak na izdržavanje kazne, Solak je između ostalog naveo "tešku materijalnu situaciju, kredit za stan i zdravstveno stanje".

Solak, koji je od maja 2020. godine, kada je bio pod suspenzijom na poziciji direktora FUCZ-a, pa do januara ove godine, iako nije radio, naplatio po osnovu plata i naknada od FUCZ-a više od 110.000 KM, Sudu BiH se požalio da je "zbog loše materijalne situacije zaključio je ugovor o poklonu sa bratom, koji mu je poklonio novčana sredstva u iznosu od 32.000,00 KM".

"Osuđeni ističe da mu je neophodno određeno vrijeme kako bi osigurao materijalnu situaciju svoje porodice koja je ugrožena jer osuđeni u ovom trenutku nema stalno zaposlenje, a ima finansijske obaveze prema banci u vidu vraćanja kreditnih sredstava", pisalo je u Solakovoj molbi.

U prilog svojim tvrdnjama Solak je priložio i ugovor o kreditu za stan koji je podigao kod jedne banke u iznosu od 100.000 krajem decembra 2022. godine, znači u vrijeme kada mu je suđenje u predmetu "Respiratori" bilo pri kraju.

Međutim, Sud BiH je ustvrdio da su članovi Solakove porodice materijalno osigurani, a i da je kredit koji je podigao Solak već osigurao zaključivanjem ugovora o hipoteci na svojim apartmanima na Bjelašnici.

"Sud napominje da iz dostavljene dokumentacije proizilazi da je navedeni krediti osuđeni osigurao zaključivanjem ugovora o hipoteci na nekretnini posebni dio poslovnog objekta - apartmani na lokalitetu Babin Do, Bjelašnica, Općina Trnovo, što predstavlja osiguranje vraćanja navedenog kredita, pa samim tim osuđeni nema izričitu potrebu obavljanja određenih poslova u smislu isplate kreditnih sredstava prema banci. Iz svih navedenih razloga molba osuđenog je neosnovana iz razloga koje propisuje član 145. stav 1. tačka 4.

Uzevši u obzir navedeno, Sud zaključuje da osuđeni Fahrudin Solak, na kojem je obaveza i teret dokazivanja činjenica koje tvrdi, nije dokazao Sudu da su nastupile zakonom predviđene okolnosti navedene u molbi, te smatra da, u konkretnom slučaju, odgađanje izvršenja kazne zatvora osuđenom, nije opravdano"- navodi se u rješenju Suda o odbijanju Solakove molbe, na kojem se zasniva, kako saznaje isti portal, i drugostepeno rješenje.

Solak je priložio je i ljekarske nalaze jedne privatne ordinacije iz Sarajeva. Međutim, Sud je ocijenio da iako se prema zakonskim odredbama osuđenom licu može odgoditi izvršenje kazne ukoliko je obolio od teže akutne bolesti, Sud je pregledom Solakove medicinske dokumentacije uočio da njegovi zdravstveni problemi nisu dijagnosticirani kao teža akutna bolest.

"Sud napominje da osuđeni, u toku izdržavanja kazne zatvora, nije i ne može biti uskraćen za sve potrebne vidove zdravstvene zaštite i liječenja, uključujući i pravo na hospitalizaciju, a sve u skladu sa relevantnim odredbama ZIKS-a i Pravilnika o kućnom redu u ustanovama za izdržavanje krivične sankcije, mjere pritvora ili drugih mjera. Na osnovu navedenog, Sud zaključuje, da će osuđeni Fahrudin Solak, u toku boravka u Zavodu na izdržavanju kazne imati potpuni medicinski tretman i brigu u Zavodu i van Zavoda ukoliko bude neophodno", ustvrdio je Sud BiH.

6
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.