12.3.2024. 22:06
0
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine Ilidža
FOTO: Facebook
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilidža obilježen je 12. mart, Dan Općine Ilidža, na kojoj su dodijeljena priznanja Općine Ilidža za 2024. godinu.

Uz veliki broj zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života Ilidže, svečanosti povodom 28. godišnjice reintegracije općine Ilidža, koja je održana u hotelu Hills, prisustvovali su i ministri Vlade Kantona Sarajevo, predsjedavajući Skupštine KS, načelnici općina, predsjedavajući općinskih vijeća, zastupnici Skupštine KS, vijećnici Općinskog vijeća Ilidža, ali i uposlenici Općine Ilidža.

U zanimljivom obraćanju, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža, Tarik Stambolić, je govorio da je Ilidža kroz historiju imala jako značajnu ulogu i da se time može ponositi.

- Često imam osjećaj da se o važnosti Ilidže i njenih slobodnih prostora tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu nedovoljno govori. Uprkos tome vjerujem da su današnje generacije ipak svjesne kakav i koliki su doprinos dali naši najmiliji kada su se po prvi put borili za nešto svoje. Njihova borba danas je naša vodilja, naš motiv i inspiracija da radimo za dobrobit svih građana Ilidže - kazao je Stambolić.

Načelnik Nermin Muzur osvrnuo se na historijsku važnost obilježavanja 12. marta - Dana Općine Ilidža, kazavši da je Ilidža u kratkom periodu ostvarila značajan progres i napredak na mnogim poljima.

- Dodijelili smo priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za 2024. godinu. Hvala svima koji su nam pomogli da unaprijedimo kvalitet života sugrađana i njihove sredine, hvala mojim saradnicima kao i mojim prethodnicima koji su uradili dobre stvari za Ilidžu.

U obraćanju, kroz video u trajanju od nekoliko minuta predstavljeni su brojni projekti koji su realizirani ili je njihova realizacija u toku, što je potvrdilo opredjeljenje za razvoj ove lokalne zajednice.

- Možemo se pohvaliti rekordnim budžetima, općina smo s najvećim stipendijama za učenike i studente, druga smo općina po fiskalnom prometu u FBiH, privlačimo velike kompanije koje proširuju kapacitete, otvaraju pogone i nova radna mjesta. Apsolutni smo turistički lider s najvećim brojem dolazaka i ostvarenih noćenja turista i nastavljamo raditi i graditi kako bi pozicionirali Ilidžu tamo gdje i pripada - u samom vrhu - rekao je načelnik Općine llidža.

Brojnim zvanicama obratili su se i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, premijer FBiH Nermin Nikšić i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta skupštine BiH Denis Zvizdić.

U mnoštvu poruka koje su govornici poslali večeras, posebno je simbolične su bile riječi Denisa Zvizdića, koji je kazao kako je Ilidža prava paradigma i poruka drugim nosiocima vlasti u našoj zemlji.

Kao i svake godine na Svečanoj sjednici OV Ilidža povodom Dana Općine uručene su zahvalnice, plakete i povelje.

Pojedinačna Zlatna plaketa pripala je (posthumno) Nazimu Mahmutoviću, za doprinos na deblokadi Grada Sarajeva (Tunel – DB), kao i nesebičnoj, profesionalnoj i stručnoj pomoći u radu poboljšanja uslova i kvaliteta življenja građana Općine Ilidža.

Za dugogodišnji rad u razvoju i jačanju rada udruženja ratnih vojnih invalida Općine Ilidža, kao i izuzetan doprinos u rješavanju statusnih pitanja Zlatna plaketa pripala i Samiru Kurtoviću, predsjedniku sindikata državnih službenika i namještenika u FBIH.

Kolektivna Zlatna plaketa otišla je u ruke KK Ilidža a za značajan doprinos iz oblasti razvoja sporta kroz edukaciju mladih ljudi, njihovo okupljanje i promociju Općine Ilidža u oblasti sporta.

Za izuzetan doprinos iz oblasti razvoja društvenih djelatnosti i promovisanja Općine Ilidža u oblasti kulture Zlatna kolektivna plaketa dobilo je Udruženje KUD Ilidža.

Povelja za životno djelo pripala je (posthumno) Dr. Fahrudinu Ćoroviću Coci za veliki doprinos još prije agresije u oblasti medicine a zatim i u toku i nakon agresije.

Zahvalnice Općine Ilidža dobilo je Udruženje Konjički klub Butmirski galop, dok su Plaketu odbrane dobili Terović Almir i Mirsad Durmo, te posthumno Ismet Delić.

Dobitnicima i članovima porodica dobitnika, priznanje je uručio načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Nakon prigodnog muzičkog programa Hora Hamza i zajedničkog iftara, prisutnim zvanicama se obratio kratko muftija sarajevski dr. Nedžad ef. Grabus i proučio prigodnu dovu.

Na kraju vrijedi spomenuti da su ranije danas član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i ministar vanjski poslova Elmedin Konaković posjetili Općinu Ilidža i prvi uputili čestitke povodom Dana Općine, saopćeno je. 

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.