14.3.2024. 14:55
0
Čović: Vlasti RS trebaju da definiraju gdje će biti Apelaciono odjeljenje Suda BiH
Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je danas u Beču da "ako već postoji dogovor da Apelaciono odjeljenje Suda BiH treba biti u Republici Srpskoj, onda predstavnici vlasti u RS trebaju definisati gdje je najpogodnije".

"Ne vidim sa te strane bilo kakvo ograničenje. To je klasično političko pitanje, ne pravno. Nadam se da će na kraju biti tako dogovoreno", rekao je Čović.

Kada je riječ o sankcijama najbližim saradnicima predsjednika RS Milorada Dodika, Čović je istakao da "bilo kakve sankcije bilo kome u BiH u proteklih 30 godina nisu ništa dobro donijele".

Čović je rekao da put u EU ne ide uz instituciju visokog predstavnika, bilo kakvo tumačenje bilo kakvih bonskih ovlaštenja.

"Uvjeren sam da otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije visokog predstavnika iz BiH, ali i uticaja na Ustav i zakone u BiH", rekao je Čović, prenosi RTRS.

On je uvjeren da će BiH narednog četvrtka dobiti pozivnicu i otvoriti pregovarački proces sa EU.

"Čini mi se da je i ova dijaloška rasprava dala doprinos tom razmišljanju uz sve različitosti i bogatstvo koje BiH ima", ocijenio je Čović.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.