18.3.2024. 22:14
14
Emotivna ispovijest Fadila Novalića: "Kriv sam jer mi nije trebala ni Svjetska banka ni MMF. U Americi donesena odluka da se ide protiv SDA"
Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić bi ove sedmice trebao otići na izdržavanje zatvorske kazne, a danas, 18. februra, na društvenim mrežama objavio je snimak govora u kojem govori da je "projekat protiv njega detaljno isplaniran, obilato finansiran i hirurški precizno izvršen".

Fadil Novalić je, zajedno s Fahrudinom Solakom i Fikretom Hodžićem, osuđen zbog afere 'Respiratori'. Novalić će provesti četiri godine iza rešetaka, Solak šest godina, dok će Hodžić biti pet godina u zatvoru.

"Negdje prije tri-četiri godine tamo u Americi je donesena odluka da se ide protiv SDA kad se već ne mogu srušiti, kako oni kažu, "druga dva nacionalizma", da se udari na "građanski nacionalizam" koji je oličen u Demokratskoj fronti i na "bošnjački nacionalizam".

I u tom smislu su razvijeni narativi, tehnike i Američki kongres je stavio 30 miliona dolara na raspolaganje koje se nominalno odnosi na "borbu protiv ruskog uticaja". Ali on je iskorišten isključivo za ovakve afere, za podupiranje medija, udruženja građana i potplaćivanje svjedoka.

Rečeno je da od nas trebaju da naprave neškolovane, zatim su rekli da smo korumpirani, i onda je moralo da se dokaže šta smo to krali. Možda ne bih ja bio čak niti probran, da nisam sjedio na tako važnoj poziciji.

Pozicija federalnog premijera je svakako najjača, najuticajnija pozicija u državi Bosni i Hercegovini zato što Federacija ima budžet sedam puta veći od države, dva puta veći od RS, a ukupno FBiH ubire 14 milijardi za razliku od 5 milijardi KM u RS.

Promijenio sam jednu situaciju i vjerovatno sam zato kriv. Mi smo od rata do ovamo bili u dubiozi. Udvostručili smo prihod budžeta FBiH tako da mi više nisu bili problem niti zdravstveni radnici, niti rudari, i pri tome mi više nije trebala Svjetska Banka i MMF. Može biti da je tu početak neke moje krivice, ali prije svega sam stekao to da umjesto milijardi koje su bile uvijek u gubitku ja sam cijelo vrijeme imao pozitivan bilans od 1.200.000.000 KM", kazao je, između ostalog, Novalić.

Ostatak njegovog govora pogledajte u videu.



(Ajdin B.)

14
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.