29.3.2024. 12:16
0
Otvorena nova istraga: Poznato za šta se sada terete Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik
Seid Hadžibajrić, sin smijenjenog načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, njegov otac Ibrahim, te Elmedin Karišik, vlasnik firme Plaza Group, kao i sama firma, pod istragom su zbog sumnje u organizovani kriminal u vezi sa nezakitom trgovinom nekretninama na području Općine Stari Grad.

Kako je Faktoru potvrđeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, radi se o novoj istrazi, koja je pokrenuta na osnovu novog izvještaja policisjke agencije, a kojom su obuhvaćene ove tri fizičke i jedna pravna osoba, odnosno firma. 

Osumnjičenom Ibrahimu Hadžibajriću na teret se stavlja organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca, kao i primanje dara ili drugih oblika koristi.

Njegovom sinu Seidu na teret se stavlja organizovani kriminal, pranje novca, kao i  primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok su Elmedin Karišik i njegova firma Plaza Group osumnjičeni za zloupotrebu ovlaštenja u privrednom poslovanju. 

Ibrahim Hadžibajrić se, podsjetimo, nalazi u pritvoru od maja prošle godine, odnosno hapšenja u akciji kodnog naziva Start.

Tada su također hapšeni i jučer uhapšeni Hadžibajrić mlađi i Karišik, ali je istragu u odnosu na njih preuzelo Tužilaštvo BiH, odnosno tim koji vode istrage predmeta povezanih sa dokazima iz Sky aplikacije. Oni su u međuvremeni, odlukom Suda BiH pušteni da se brane sa slobodu, uz plaćeno jemstvo, odnosno uz određene mjere zabrane.

Kako je raniej objavljeno, jučer je, osim objekata u vlasništu Hadžibajrića i Karišika, pretresena i imovina Lejle Begović, sestre Ibrahima Hadžibajrića, koja je saslušana u svojstvu svjedoka. 

Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik, nakon što su jutros predati u nadležnost Tužilaštva KS su na zadržavanju, a postupajući tužilac će u naredna 24 sata donijeti odluku o eventualnom prijedlogu za određivanje pritvora.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.