4.4.2024. 12:44
0
Inspektori vršili nadzore u FBiH: Na gradilištima otkriveno 120 radnika na crno
FOTO: ilustracija
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH) su u srijedu, 3. aprila 2024. godine, na području Federacije BiH izvršili 209 inspekcijskih nadzora. Ovim akcijama bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost.

Cilj inspekcijskih nadzora gradilišta bio je, navode iz PUFBiH, bila je provjera zakonitosti poslovanja poreznih obveznika.

- U izvršenim kontrolama otkriveno je 120 neprijavljenih radnika i četiri objekta koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika i rada bez odobrenja izdato je 65 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 348.750,00 KM, navodi se u saopćenju.

Ovim putem pozvali su sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi iste imale brži i veći preventivni učinak.

- Sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona. Budite partner Porezne uprave u poštivanju poreznih propisa i smanjenju sive ekonomije, saopćeno je iz PUFBiH.

PUFBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.