9.4.2024. 10:16
0
Bandić: "NIP pokušava cijeli sistem podrediti svojoj politici, Konaković skupom Bošnjaka želi podijeliti odgovornost"
Šef Kluba Stranke za BiH u Skupštini KS Muamer Bandić kazao je da je veliki broj zastupnika opozicije ali i pozicije kritikovao rad ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice tokom hitne sjednice Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji.

"Ako želimo da podignemo stepen sigurnosti u KS mi moramo da govorimo o činjenicama. Bio je jedan broj zastupnika pozicije koji se nisu složili sa postupcima ministra Katice koji je tu pet godina, a veliki je broj neriješenih krivičnih djela", kazao je Bandić u Jutru za sve na BHRT.

Stranka za BiH predložila je zaključak kojim se traži ostavka Katice, a zaključak nije dobio potrebnu podršku. No, troje zastupnika Kluba NIP-a i Arijana Memić koja je jučer napustila ovaj klub, bili su suzdržani. Osim Memić to su Danijela Kristić, Aljoša Čampara i Elvis Vreto.

Bandić je na pitanje o izlasku Memić iz Kluba NIP-a kazao da se ona bori da se riješi ubistvo njenog brata.

"Ona je neko ko pokušava da na jedan pravedan način se riješi ubistvo njenog brata. Svi smo svjedoci da se vodio postupak za saobraćajnu nesreću koju tužilaštvo nije dokazalo. Politike su imale utjecaja na organe koje su provodile istragu. Imamo situaciju da nismo svi jednaki pred zakonom, ona to pokušava na jedan pravedan način riješi", kazao je.

O tome da li postoji podjela unutar NIP-a, Bandić je kazao da to ne zna ali da zna da su svi postupci NIP-a usmjereni ka politiziranju cjelokupnog sistema i izvršne i zakonodnavne vlasti.

"Oni žele cjelokupan sistem podrediti svojim politikama", kazao je.

Komentirao je i poziv predsjednika NIP-a Elmedina Konaković bošnjačkim liderima da se sastanu u Sarajevo, što je veći broj pozvanih odbio.

"Konaković je svjestan da je svojim političkim djelovanjem jednu entičku skupinu Bošnjake podredio i politički marginalizirao. On sada pokušava da takvu politku sakrije iza jednog takvog skupa. On je trebao da njih pozove onda kada je formirao vlast, kada je pogazio Ustav i pristao na oktroisanu Vladu. Tad kad je to radio sa liderima trojke nije tražio podršku bošnjačkog korpusa. Njegove politike su bile pogubne i sada pokušava da sve to relativizira i da preuzmu ti lideri njegovu odgovornost. Legitimitet koji nije dobio za formiranje vlasti sad pokušava da opravda", pojašnjava.

Bandić je mišljenja da ne može biti novog ratnog sukoba u BiH, ali da je čudno što se Milorad Dodik ne sankcioniše za rušenje ustavnog poretka i što nema reakcija.

"Ako neko ne bude kažnjen za rušenje ustavnog poretka, onda mu se ostavlja prostor da prijeti sukobom. Pravosuđe mora uraditi svoj dio posla. Ne može biti niko iznad zakona. To je nedopustivo ponašanje i ukoliko ga pravosuđe ne sankcionira onda mu se ostavlja prostor da proširi svoje nelegalne aktivnosti.

Priča oko Dodika polako dobija svoj kraj. Postupci koji se vode protiv njega, i posebno postupci američke administracije oko onemogućavanja korištenja finansija će dovesti do situacije da će mu se ostaviti neki prostor da sam se povuče ili će u konačnici biti procesuiran i njegovo političko djelovanje će biti zabranjeno", kazao je Bandić.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.