22.4.2024. 18:04
0
Ministri EU za sada bez odluke o slanju moćnih 'Patriot' sistema Ukrajini
Evropski ministri saopćili su u ponedjeljak da hitno razmatraju kako da osiguraju još protivzračne odbrane za Ukrajinu, ali su se zaustavili na konkretnom obećanju slanja sistema Patriot koje Kijev najviše priželjkuje.

Na sastanku u Luxembourgu, ministri vanjskih poslova i odbrane članica Evropske unije saopćili su da glasanje Zastupničkog doma američkog Kongresa za odobrenje ukrajinskog paketa pomoći vrijednog 60 milijardi dolara tokom vikenda ne bi trebalo dovesti do bilo kakvog samozadovoljstva s njihove strane.

- Možemo biti radosni jedan dan, ali moramo biti spremni za bitku koja nam dolazi sutra. Stoga ne može doći do opuštanja - izjavio je novinarima litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis po dolasku na sastanak.

S obzirom da je Rusija pojačala zračne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i gradove, vlade članica EU pod pritiskom su da Kijevu isporuče više zaštitnih sistema.

Zemlje koje posjeduju sisteme Patriot američke proizvodnje - koje Ukrajina već koristi i visoko cijeni zbog njihove sposobnosti da obaraju balističke rakete – u ponedjeljak su bile neodlučne.

Otkako je Kijev posljednjih sedmica počeo da se zalaže za više Patriota, Njemačka je jedina zemlja EU koja je obećala dodatnu bateriju.

Berlin također predvodi akciju da dobije više protivzračne odbrane od drugih zemalja za Ukrajinu, kroz donacije opreme i finansijske doprinose.

Druge evropske zemlje, među kojima Grčka, Holandija, Poljska, Rumunija, Španiju i Švedska, također imaju Patriot sisteme, prenosi Reuters.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.