6.6.2024. 18:18
0
Sebija Izetbegović protiv Univerziteta u Sarajevu: Detalji s pripremnog ročišta o poništenju titule magistra
FOTO: N1
U Općinskom sudu u Sarajevu održano je pripremno ročište povodom tužbe bivše direktorice Kliničkog centra u Sarajevu, Sebije Izetbegović, protiv Univerziteta u Sarajevu. Izetbegović traži poništenje odluke o oduzimanju njene titule magistra medicinskih nauka, koja joj je oduzeta prošle godine.

Na ročištu su prezentirani dokumenti koje je od Univerziteta dobio njen pravni tim. Prema njihovim tvrdnjama, dokumentacija pokazuje da je cijeli postupak poništenja upisa u matičnu knjigu magistranata proveden nezakonito. Oni navode da je komisija koja je donijela ovu odluku bila nezakonito imenovana, da je to učinjeno na sjednici na kojoj ta tema nije trebala biti razmatrana, te da komisija nije imala potrebne dokumente.

Također, tvrdi se da vijeća pojedinih grupacija nisu na zakonit način delegirala članove u komisiju. Na ročištu je izneseno priznanje predstavnika Univerziteta da ne postoje zapisnici vijeća grupacija niti prijedlozi za delegiranje članova komisije, već da su se te odluke donosile putem e-maila.

Nastavak ročišta zakazan je za septembar, a do tada je Univerzitetu naloženo da dostavi svu relevantnu dokumentaciju koju su do sada odbijali predati. U međuvremenu će biti prikupljena i dokumentacija od Medicinskog fakulteta, a sud je zatražio i preklapanje tužilačkog spisa Kantona Sarajevo, u kojem je vještačenjem utvrđeno da su indeks i svi upisi u njemu vjerodostojni.

Nakon zaključenja pripremnog ročišta u septembru, očekuje se izvođenje dokaza i saslušanje svjedoka. Podsjećamo, Izetbegović je oduzeta magistarska titula na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu početkom marta prošle godine, nakon čega joj je oduzeto i zvanje profesorice na Medicinskom fakultetu. Uslijedila je tužba kojom Izetbegović traži poništenje ovih odluka.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.