10.6.2024. 14:14
0
Iz Udruženja 'Čuvari Bosne' pisali Schmidtu i PIC-u: Situacija je više nego dramatična
Udruženje 'Čuvari Bosne' oglasilo se u vezi sa održanim 'svesrpskim saborom' u Beogradu.

Tekst saopćenja upućen je i UO Vijeća za implementaciju mira, kao i visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Njihovu reakciju i, kako su naveli, 'poziv visokom predstavniku na akciju, prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Schmidt, sigurni smo da sa dužnom pažnjom, što Vam nalaže i funkcija koju obavljate u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, pratite i registrujete otvorene napade na državu Bosnu i Hercegovinu, čiji ste visoki predstavnik.
Stanje je već nekoliko godina skoro pa nepodnošljivo, jer su ponovno oživjele nacionalističko/fašističke snage i punom snagom krenule u razaranje države Bosne i Hercegovine.

Vi znate i vidite da su institucije države već nekoliko godina u potpunoj blokadi. Žele državu Bosnu i Hercegovinu prikazati „nemogućom državom“ i sve čine da to tako bude, a krivicu za to prebacuju na Bošnjake i međunarodnu zajednicu.

Nakon održanog svesrpskog sabora 8. juna 2024. godine situacija je, gospodine visoki predstavniče, postala dramatična. Mislimo da vas niti bilo koga od domaćih političara i predstavnika međunarodne zajednice u to ne treba posebno uvjeravati.

Dovoljno je da pročitate zaključke donesene deklaracije i sve će Vam biti jasno. A vjerujemo da ste ih već pročitali. U deklaraciji koja je usvojena na svesrpskom saboru govori se o državnosti entiteta Republike srpske, a Dodik je već ranije najavio referendum o osamostaljenju tog entiteta i ujedinjenje sa Srbijom. To isto radi i Vučić. O tome govori i deklaracija, a posebno u tački 47. u kojoj je vidljivo da Srbija svojata teritorij naše države i narušava njen suverenitet i teritorijalni integritet. Krše i Dejtonski mirovni sporazum i otvoreno najavljuju povlačenje Republike srpske iz Bosne i Hercegovine.

Gospodine Schmidt, situacija je više nego dramatična. Za ovakvo stanje kriva je međunarodna zajednica koja nam je nametnula Ustav države, kojim su pojačane blokade rada državnih institucija i kojom je omogućena vladavina manjine nad većinom. To nema nigdje u svijetu.

Zato pozivamo Vas i članice UO Vijeća za implementaciju mira da hitno poduzmete mjere da se ovi nedostaci u dejtonskom ustavu otklone što je moguće prije, a o čemu je svoj stav iznijela i Venecijanska komisija. Također Vas pozivamo da napravite pritisak na Tužilaštvo i Sud BiH da ovo antiustavno djelovanje Milorada Dodika što prije pravno tretira, sa obzirom da antiustavni dan entiteta RS želi vezati za Dan državnosti Republike Srbije kojoj je Dejtonskim sporazumom strogo zabranio miješanje u unutrašnje prilike BiH.

Vi znate da je to potrebno, a znate i kako se može i treba uraditi. Ne učinite li to u skorije vrijeme bit ćete odgovorni za sve što će dešavati u Bosni i Hercegovini. A naša jedina mogućnost i odgovor na napad na Dejtonski mirovni sporazum i našu državu Bosnu i Hercegovinu bit će, uvjeravamo Vas u to, povratak na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine. I tada neće biti ni instrumenata blokade države , a ni entiteta koji su stvoreni nasiljem, zločinima i genocidom - poručuju.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.