11.6.2024. 16:05
0
Baerbock: Puna podrška putu BiH ka EU i NATO, skup u Beogradu “zabrinjavajući”
FOTO: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović u Berlinu je razgovarao s ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock o odnosima dvije države, te o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Ovom prilikom zvaničnica Njemačke potvrdila je podršku putu BiH ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, a prijetnje nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH nazvala je neprihvatljivim.

Bećirović je ministricu Bearbock detaljno informirao o antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, te je ukazao na važnost postojanja čvrste saradnje međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike, saopšteno je iz kabineta Bećirovića.

Bećirović je posebno ukazao na opasnost “neovlaštenog miješanja Srbije u unutrašnja pitanja suverene države Bosne Hercegovine”.

“Održavanje ‘svesrpskog sabora’ Srbije i bh. entiteta RS je najteži napad na Daytonski mirovni sporazum od 1995. godine do danas. Održavanje ovog sabora je udar na međunarodno pravo i temeljne vrijednosti na kojima počiva Evropska unija”, navodi se u saopštenju.

Tokom sadržajnog i otvorenog razgovora, Bećirović se zahvalio na snažnoj podršci koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija. On je istakao da je Njemačka jedna od glavnih zagovornica evropskog puta Bosne i Hercegovine, što je mnogo puta i dokazala, između ostalog, prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u EU.

Ministrica Baerbock potvrdila je neupitnu podršku Njemačke Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. Prijetnje nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine su potpuno neprihvatljive za Njemačku i Zapad. Također, ministrica Baerbock je poručila da je skup u Beogradu od 8. juna zabrinjavajući i da takva aktivnost nema podršku Njemačke i Zapada.

Bećirović je naglasio da je Njemačka, kao najveća ekonomska sila EU, i najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Također, istaknuta je važnost dijaspore kao neizostavnog faktora u jačanju prijateljskih veza i saradnje Bosne i Hercegovine i Njemačke.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.