16.6.2024. 9:48
0
Njemačka zvanično odustala od velikog projekta u RS-u
FOTO: n1
Stiglo je zvanično obavještenje da Njemačka odustaje od finansiranja vjetroparka Hrgud kod Berkovića.

– To se i očekivalo, nismo se nasekirali, sada idemo dalje – kaže za ATV izvršni direktor za investicije i razvoj u ЕRS-u Jovica Vlatković.

– Еvo došlo je do izlaska iz kreditnog aranžmana sa njemačkom Razvojnom agencijom tako da mi od danas zvanično možemo da radio na projektu samostalno, više nemamo nikakvih obaveza prema njemačkim partnerima – rekao je Vlatković.

Kako su Nijemci odustali tako su se javili brojni strani investitori, kažu iz ЕRS-a. Potencijali Republike Srpske su ogromni pogotovo na njenom jugu za ATV priča portparol Еlektroprivrede Ana Bokonjić Buha. Baš zato je matično preduzeće posjetila i kineska delegacija.

– Ambasador BiH u Kini Berjan posjetio je ЕRS sa predstavnicima kineskih kompanija koji su izrazili interesovanje za ulaganje u projekte iz obnovljivih izvora sa akcentom na vjetroelektrane odnosno konkretno na VЕ Hrgud. Određeni razgovori su započeti i mi se nadamo pozitivnom ishodu – rekla je Ana Bokonjić, portparol ЕRS-a.

Pozitivan ishod pokazao se na ostalim projektima koje Еlektroprivreda Republike Srpske, kako se tvrdi, realizuje u saradnji sa partnerima iz cijelog svijeta.

– Еlektroprivreda Republike Srpske razvila je niz značajnih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, tu prednjače prije svega hidroelektrane. Uveliko teku radovi na izgradnji HЕ Dabar i tu je izvođač radova renomirana kineska kompanija Gezuba, takođe počeli smo i radove na izgradnji HЕ Mrsovo sa renomiranom turskom kompanijom NGA – rekla je Bokonjić Buha.

– Nećemo imati nikakav problem što se tiče finansiranja bilo kog projekta vjetroparka ili solarne elektrane – rekao je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ЕRS-a.

Osim solarnih i vjetroelektrana koje planira elektroprivreda na jugu se grade ili su već izgrađene i brojne privatne elektrane. Najveću korist od njih imaju male opštine u Hercegovini.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.