9.7.2024. 15:16
0
Otkazana rasprava o mirnom razdruživanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske neće raspravljati o prijedlogu "mirnog razdruživanja" nakon što je tačka dnevnog reda o ovom pitanju povučena.

Ovo je bila jedina tačka dnevnog reda Posebne sjednice NSRS, koja se trebala održati danas, nakon završetka 10. redovne sjednice ovog tijela. Šefovi klubova zastupnika u NSRS dobili su dokument pod nazivom "Sporazum o regulisanju odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima”.

Najvažniji član ovog sporazuma je sedmi, koji se direktno odnosi na razdruživanje. U njemu se navodi: "Strane se mirno razdružuju zbog nemogućnosti obnavljanja izvornog Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je garantovao ravnopravnost entiteta i konstitutivnih naroda na osnovu konsenzusa primjenom konsocijativne demokratije i mehanizama zaštite entitetskih i nacionalnih interesa."

Dalje se dodaje: "Strane će nakon mirnog razdruživanja funkcionisati suvereno u skladu s državnopravnom tradicijom, koju baštini RS od 9. januara 1992. godine, kada je proglašena te tradicijom koju baštini FBiH od 18. marta 1994. kada je obrazovana Vašingtonskim sporazumom."

Prema sporazumu, granica bi bila na mjestu trenutne linije razgraničenja između dva entiteta, a oba bi zadržala svoju teritoriju.

Još uvijek nije poznato kada će zastupnici u NSRS raspravljati o ovom dokumentu, koji je u suprotnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.