10.7.2024. 9:16
10
Tegeltija pisao kako su Bošnjaci zapravo Srbi koji su prešli na islam: Jedan komentar ga je "potopio" za sva vremena
Savjetnik predsjednika manjeg bh. entiteta, Milan Tegeltija, kao da posljednjih dana najbolje ne podnosi vrućine, pa prema tome, piše kojekakve gluposti na svom X profilu. Nakon što je jučer pisao kako bi trebalo promjeniti naziv države Bosne i Hercegovine u neko "adekvatnije", nešto poslije toga, pisao je o Bošnjacima koji su bili Srbi, te su za vrijeme Osmanskog carstva prešli na islam, te da je greška Srba što su ih odbacili.

- Srpska greška nakon odlaska Turaka je bila odricanje od našeg naroda koji je za vrijeme Turaka prešao na islam. Moralo se raditi na reasimilaciji tih Srba čime bi se  spriječila redukcija nacije i spriječilo vještačko formiranje naroda kom je jedina odrednica to da su antipod Srba. Nakon okončanja turske okupacije, morali smo prihvatiti realnost, prerasti stvorene antagonizme i odrediti se kao multi-religijska nacija. Umjesto toga, tadašnja religijska ksenofobičnost dovela je do formiranja našeg nacionalnog antipoda i redukcije nacije, objavio je Tegeltija.

No, Tegeltija je dobio komentar koji baš i nije očekivao. Naime, korisnik društvene mreže X je prenio dio iz najpoznatije i najrelevantnije svjetske enciklopedije, Britannice, u kojem se govori kako su zapravo Turci naseljavali zapadne i sjeverne dijelove Bosne pravoslavnim stanovništvom, kojeg u tim dijelovima naše zemlje nije ni bilo prije dolaska Osmanlija.

- Da bi popunili nenaseljena područja sjeverne i zapadne Bosne, Osmanlije su podsticale migraciju velikog broja izdržljivih doseljenika sa vojnim vještinama iz Srbije i Hercegovine. Neki od ovih doseljenika bili su Vlasi, pripadnici predslovenskog balkanskog stanovništva koje je koristilo latinski jezik i specijaliziralo se za stočarstvo, uzgoj konja, trgovinu na velikim udaljenostima i ratovanje. Većina su bili pripadnici Srpske pravoslavne crkve. Prije osmanskog osvajanja, ta crkva je imala vrlo malo pripadnika u bosanskim zemljama izvan Hercegovine i istočnog pojasa doline Drine. Ne postoje pouzdani dokazi o bilo kakvoj pravoslavnoj crkvi u srednjoj, sjevernoj ili zapadnoj Bosni prije 1463. godine, piše u Britannici.
10
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.