11.7.2024. 7:53
1
Danas je Dan žalosti u Federaciji BiH: "Zahvaljujući" SNSD-ovim ministrima neće biti na čitavoj teritoriji države
U većem bh. entitetu Federaciji BiH danas je Dan žalosti.

Odluku kojom se 11. juli 2024., Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u FBiH donijela je 5. jula Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području FBiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju je istaknuto da je Odluka donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike istakli su da će u četvrtak, 11. jula u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici biti klanjana kolektivna dženaza za identifikovane žrtve koji će svoj vječni smiraj naći na memorijalnom mezarju u Potočarima.

Pozvali su medije i građane u Federaciji BiH da dostojanstveno isprate Dan žalosti.

Podsjetimo još i da Vijeće ministara BiH prije dva dana nije našlo za shodno da Dan žalosti proglasi na teritoriji cijele države. Protiv takve odluke, očekivano, bili su ministri iz reda srpskog naroda.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.