19.7.2024. 10:58
2
Delić razočaran odbijanjem zakona: Direktan udar na živote mnogih porodica, kada kažu da se zalažu za vaše interese, sjetite se ovog
Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih nije usvojen.

Samo 37 delegata glasalo je za njegovo usvajanje, dok je potrebna podrška najmanje 41 delegata. Šesnaest delegata ostalo je suzdržano, jasno pokazujući nedostatak volje za podrškom ovom krucijalnom zakonu, saopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

- Problemi na tržištu rada utječu na sve nas. Oni razdvajaju porodice, prisiljavaju roditelje da svoju djecu gledaju i razgovaraju s njima preko kamera, te povećavaju osjećaj ekonomske nesigurnosti i neizvjesnosti. Ovaj zakon predstavljao bi, nakon 10 godina, prvi korak prema prijeko potrebnoj reformi tržišta rada. U trenutku kad na evidencijama imamo oko 260.000 nezaposlenih osoba i istovremeno veliku potražnju za radnicima, ovaj zakon nam je neophodan - kazao je ministar Delić izražavajući duboko razočaranje ovakvim ishodom.

Delić ističe da su svi svjesni nedostatka radne snage i činjenice da mnogi građani masovno odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim ekonomskim prilikama i stabilnijim životnim uslovima. Uprkos tome, 16 delegata svojim suzdržanošću reklo je ne ovom zakonu.

- Čuli smo danas (op.a. učer) njihova imena kad su jasno i glasno kazali suzdržan! U ovakvoj situaciji, suzdržanost 16 delegata predstavlja ne samo politički propust, već i direktan udar na živote mnogih porodica. Ovaj zakon bio bi korak prema rješavanju nagomilanih problema u našem društvu, ali umjesto toga, suočeni smo s još jednim razočarenjem - poručio je Delić.

Ministar Delić poziva građane da se prisjete imena delegata koji su svojim postupkom uskratili podršku ovom zakonu: Bašić Mirnes, Delić Eldin, Hodžić Hikmet, Obuća Aida, Zahiragić Haris, Zukić Muamer, Ilić Ilija, Kojta Dragan, Mrnjavac Boris, Dujmović Zora, Kamenjaš Svjetlana, Lukić Saša, Mitrović Miroslav, Dorić Almir, Imširović Sandra i Viteškić Smiljana.

- Kada vam sljedeći put kažu da se zalažu za vaše interese i dobrobit, sjetite se da su zakonu koji bi bio put ka poboljšanju rekli ne - poručuje on.

Osim ovih 16 delegata, isto su učinili i delegati koji su neopravdano napustili sjednicu kako ne bi glasali za usvajanje zakona, kategoričan je ministar Delić.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.