25.7.2024. 11:34
3
Izetbegović odgovorio šefu NiP-a: "Konaković je bahata, nekompetentna neznalica sklona izdajama"
FOTO: N1
Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovorio je na prozivke Elmedina Konakovića, lidera NiP-a, koji ge je optužio da je "građanima BiH iz džepa uzeo po 600 maraka".

- Bahati Elemedin Konaković, koji glumeći višak samopouzdanja prikriva manjak karaktera i znanja, me poziva da "pred kamerama s njim prođem paragraf po paragraf" Nacrta Reformske agende koju bi Bosna i Hercegovina trebala da uputi Evropskoj komisiji.

Pri tome koristi uobičajeni arsenal neistina, spinova i uvreda na račun SDA, mene, ali i drugih predstavnika probosanske opozicije. Nanovo pokazuje da je uvijek spreman za napad na probosansku strukturu, a na snishodljiv i podanički odnos prema SNSD-u i HDZ-u. Napada na SDA i političare patriote kada god popusti Dodiku i Čoviću, ili kada njegovo neznanje bjelodano ugrozi interese države. Svađom odvlači pažnju od permanentnih izdaja, manjih ili većih, na kojima gradi političku karijeru - naveo je Izetbegović. 

Dodao je da "i sada, kada su on i ostale sluge sprega SNSD-HDZ ponovo popustile i povukle se pred zahtjevima iz entiteta RS, opet mu je kriva opozicija".

- Već mnogo puta viđeno. Na taj način bježi od odgovornosti, jer bi inače morao građanima objasniti od kojih je to zahtjeva Dodik odustao u odnosu na verziju dokumenta kojeg je entitet RS ranije odbio, pa mu je sada prihvatljiv. Odgovor je - nijednog.

Naprotiv, Dodik je dobio doslovno sve na čemu je ultimativno insistirao. I sve to mu je isporučila Trojka, a radi se o par stotina izmjena teksta. Spremni su državu unazaditi kako bi imali materijal za vlastite PR kampanje - naveo je Izetbegović.

Dodao je kako "SDA ima timove stručnih ljudi koji prate sve procese u državi, pa tako i izradu teksta Nacrta Reformske agende", te da "ne postoji cijena za koju su spremni da ispunjavaju bilo čije ultimatume koji su u suprotnositi sa interesima države".

- Konaković je pokazao da jeste spreman na to, čime očito plaća dug partnerima iz vlasti, koji su ga - kako to sam Dodik svjedoči - "unijeli u ministarsku fotelju".

Pokušaji da "raspravama pred kamerama" bitna državna i politička pitanja svede na personalni nivo i odnose, samo dodatno potcrtavaju njegovu nedoraslost funkciji na kojoj se nalazi.

Uostalom, o ozbiljnim političkim pitanjima, koja obuhvataju ustavno-pravna rješenja, može se raspravljati sa stručnim, obrazovanim i ozbiljnim ljudima, a nikako sa osobom koja ima sumnjivo stečenu diplomu DIF-a, a pri tome se pretvara da zna "sve o svemu".

Konaković će "paragraf po paragraf“, prije ili kasnije, morati pojasniti javnosti i nadležnim organima nedoumice o njegovom školovanju, o procesu sumnjivog sticanja diploma, o propalim firmama i neplaćenim dugovima nakon bankrota, o pogodovanju biznismenima u vremenu kada je bio premijer Vlade KS, a posebno o njegovoj ulozi u SKY aplikaciji i njegovim vezama sa narko-kartelom, te o motivima za predaju i prodaju interesa države Dodiku i Čoviću - zaključio je Izetbegović.

(Erna H.) 

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.