25.7.2024. 20:15
0
Enver Išerić: Hitno ukinuti mehanizam koordinacije
Naša glavna agenda moraju biti jednaka prava za sve građane i osiguranje proporcionalne zastupljenosti u javnim službama, smatra pravni ekspert i član Predsjedništva NES-a BiH Enver Išerić.

"Bosna i Hercegovina nije usvojila reformsku agendu. I razumljivo je što je to tako. Godinama se blokira svaki reformski korak koji je potrebno napraviti u svim oblastima. I to prvenstveno od strane entiteta Rs.

Tom entitetu ne odgovara ništa što bi jačalo državu, pa čak ni ustavni nazivi državne institucije i vlada Bosne i Hercegovine. Tome sam lično svjedočio.

A entitetima i kantonima je blokiranje omogućeno uspostavljanjem protivustavnog sistema koordinacije. Tim potpuno nakaradnim sistemom koordinacije procesa evropskih integracija osnovano je 36 radnih grupa koje broje ukupno više od 1.700 članova. To nema nigdje u svijetu.

Proces evropskih integracija moraju voditi institucije države Bosne i Hercegovine, a nikako entiteti, i pogotovo ne kantoni. A hvalili su se političari koji su taj sistem uspostavili i usvojili, kao da su otkrili neko novo nebesko tijelo.

A to je bila pogubna odluka za našu državu. Tome danas svjedočimo. I kada Bošnjaci insistiraju na Ustavu i zakonima ove države, onda se te primjedbe ne usvajaju od strane rušitelja države, a Bošnjaci se optužuju za blokade.

Njima ne odgovara formulacija da će se Ustavni sud reformirati u skladu sa Ustavom. To znači da insistiraju na protivustavnom djelovanju na koje bi i Bošnjaci trebali pristati.

Zbog toga je potrebno hitno ukinuti sistem koordinacije, koji nije u skladu s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, i taj posao prepustiti nadležnim državnim institucijama, a entitetske institucije konsultovati samo kada je to potrebno.

I na kraju, umjesto što se nadmudrujete oko pojedinih formulacija, bilo bi bolje da se bavite suštinskim pitanjima. A to je osiguranje jednakih prava svim građanima na prostoru cijele Bosne i Hercegovine i osiguranje proporcionalne zastupljenosti u svim javnim institucijama na svim nivoima, u skladu s popisom iz 1991.

To treba da vam bude glavna agenda, kako bi se građani, posebno povratnici osjećali sigurnim. Jer veliki je broj sredina gdje, na primjer, u policijskim strukturama nema niti jednog Bošnjaka. A to su sredine gdje su većinsko stanovništvo Srbi i Hrvati.

Čak se takve situacije dešavaju na tim prostorima i kada se radi o odjeljenjima državnih institucija koja tu imaju sjedište. To je potpuno neprihvatljivo i pogubno za ustavno i zakonito djelovanje tih institucija.

Zato pozivamo nadležne institucije da nam za početak daju podatke o zastupljenosti konstitutivnih naroda u policijskim strukturama po opštinama, u graničnoj policiji i SIPA-i, s uporednim podacima kakva bi struktura trebala da bude po popisu iz 1991. godine, kako to ustavi propisuju", naveo je Išerić.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.