27.8.2024. 17:01
1
Novi problemi za Dodika: Vidović tvrdi da je Ambasada SAD-a naredila bankama zatvaranje računa u RS-u
FOTO: rtrs
Ministrica finansija RS Zora Vidović je kazala da bi pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien trebao provjeriti zašto je Ambasada SAD-a u BiH naredila zatvaranje računa fizičkim i pravnim licima u RS.

Navela je da sankcije nemaju veze s korupcijom, kako to Obrajan tvrdi, jer niko od njih nije procesuiran i osuđen za korupciju.

- On kaže da se zatvaraju računi koji su u dolarima, jer ne žele da se dolar kao njihova valuta koristi u koruptivne djelatnosti, ali kod nas su zatvoreni računi u konvertibilnim markama, računi preko kojih ljudi dobijaju platu u KM. Preporučila bih Obrajanu da se javi u Ambasadu SAD-a i vidi šta se desilo, jer mi imamo informaciju od banaka da je njima ova ambasada naredila da se ti računi zatvore - kazala je Vidović za RTRS.

Dodala je da nije dobila bilo kakav papir ili obavještenje, ali da banke tvrde da im je naređeno zatvaranje računa. 

- OFAK-ova lista podrazumijeva da ne možete imati račun u dolarima i da vam se plijeni imovina u SAD-u, a ovo što se ovdje dešava uopšte nije u skladu sa našim, a ni međinarodnim zakonima. Postavlja se pitanje šta se desilo u Republici Srpskoj i mislim da se to mora u narednom periodu raščistiti - naglasila je minstrica.

Komentarišući izjavi Obrajana da SNSD kao vladajuća stranka u ovom bh. entitetu ima pristup reusrsima i samim tim više prilika da čini koruptivne radnje zbog kojih se uvode sankcije. 

- On kaže da Vlada raspolaže resursima RS. Tako je u svakoj zemlji. Zatim kaže da, s obzirom da SNSD ima najveće učešće u Vladi, pretpostavlja se da koristi te resurse za korupciju. Možete zamisliti da nekom uvedete sankcije zato što se nešto pretpostavlja, bez dokaza i presuda. Na bazi pretpostavki uvode sankcije, jer se pretpostavlja da SNSD vrši koruptivne radnje - ocijenila je Vidović.

Istakla je da je američka Ambasada u BiH onemogućila Vladi RS da izađe na međunarodno tržište zaključivši da je to u suprotnosti sa svim zakonima i počiva na sili, upitavši zna li to Obrajan. 

Uprkos tome, poručila je Vidović, RS neće bankrotirati, već će i dalje napredovati, razvijati se i učvršćivati svoj položaj.

- Uvesti sankcije jednoj vladi znači onemogućiti joj rad. To znači da žele nestanak Vlade Republike Srpske, RS-a i stvaranje unitarne BiH. To je nama poznato i mi ćemo se do posljednjeg boriti politički i pravno, u skladu sa zakonom, da svoj položaj očuvamo - naglasila je Vidović, dodajući da “američka ambasada i opozicija u Republici Srpskoj već tri godine govore o bankrotu RS-a, ali da se to neće desiti”.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.