20.9.2024. 18:59
0
Obavijest građanima da ne bi bili "uznemireni": Posmatrački let iznad BiH
Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine izvještava javnost da će se, u razdoblju od 23. do 27. septembra 2024. godine, nad našom zemljom obaviti novi planirani promatrački let u okviru Ugovora "Otvoreno nebo“.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će, u saradnji s Ministarstvom vanjskih  poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizirati promatrački let Kanade, Savezne Republike Nјemačke, Republike Latvije, Kralјevine Švedske i Ujedinjenog Kralјevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske sukladno odredbama međunarodnog ugovora "Otvoreno nebo“.

Građani se obaviještavaju da se radi o najavlјenoj aktivnosti, tokom koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim OS BiH i Ministarstva komunikacija i prometa BiH te da nema potrebe za bilo kakvo uznemiravanje.

Promatrački let će biti obavljen avionom njemačkih zračnih snaga Airbus A319 OH, posebno opremljenom senzorima i kamerama za snimanje teritorija po ugovoru "Otvoreno nebo“. Tačno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta će biti usuglašeni tokom zajedničke pripreme, nakon dolaska izaslanstava na Međunarodni aerodrom Sarajevo. 

Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim sukladno odredbama Ugovora, nakon što ih pregledaju nadležni specijalisti Oružanih snaga BiH.

Ugovor “Otvoreno nebo” predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji zemlјama članicama omogućuje snimanje teritorija zemlјe iznad koje se obavlјa promatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima. 

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u suradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji promatračkih letaova, kako iznad teritorija BiH, tako i iznad teritorija ostalih zemalјa članica, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.