20.9.2024. 9:45
4
"Dino, najbolje me ti poznaješ, brate moj" - Hoće li "pasti" Vlada u Kantonu Sarajevo: Premijera počeli preglasavati ministri. Radi li mu NiP iza leđa
Ono što već dugo zastupnici iz opozicije govore, iz pozicije misle (ali ne govore na glas) a što je i skoro cjelokupnoj javnosti jasno, pa skoro od samog početka, je da je Nihad Uk apsolutno nedorastao poziciji premijera Kantona Sarajevo.

Pokazalo se to i na jučerašnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, na kojoj se raspravljalo o povećanju satnice zdravstvenim radnicima u ovom kantonu.

Vjerovali ili ne, premijer je preglasan od ministara, što jasno ukazuje na gubitak autoriteta, ukoliko ga je ikada i imao. 

Jučerašnji primjer je pokazao i neslaganja u koaliciji "Trojka", što dalje ukazuje na mogućnost raspada aktuelne Vlade KS.

Naime, osim Uka, protiv povećanja satnice su glasali ministri iz Naše stranke, odnosno ministrica pravde Darja Softić Kadenić i ministar komunalne privrede, infrastrukture i komunalnog uređenja Bojan Bošnjak. 

Kako su naveli iz Naše stranke, njih troje su se zalagali za satnicu od 3,25 u skladu sa važećim kolektivnim ugovorom.

Reagovao je i predsjednik Naše stranke Edin Forto ocijenivši preglasavanje "populističkim".

"Nikad nećemo preći u populiste i dijeliti pare pred izbore. Danas smo preglasani. Koalicijsko djelovanje je teško i javnost treba da zna ko je ko i da sudi na osnovu jasnih stavova svih stranaka u koaliciji. Čestitam premijeru Nihad Uk  i druga dva člana vlade iz Naša stranka na hrabrom stavu. Ne bojimo se sindikata ni nepopularnih odluka. Radnici u zdravstvu su bitni, ali pacijenti su najbitniji", napisao je Forto.

Kako su sinoć u dnevniku Televizije Sarajevo kazali, u suštini, dogovor je postignut nakon razgovora predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu KS sa liderom NiP-a Elmedinom Konakovićem.

Tokom dnevnika je pušten i razgovor Sadikovića sa Konakovićem.

A on je izgledao ovako - "Dino, najbolje me poznaješ ti, znaš da sam u svakom trenutku realan, brate moj".

Inače, nakon Općih izbora 2022. godine, Vladu Kantona Sarajevo je i dalje predvodio Edin Forto sa ministrima u tehničkom mandatu. Tako je bilo sve do februara 2023. godine i sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, kada je Fortina ostavka prihvaćena, jer je imenovan na poziciju ministra za saobraćaj i komunikacije Bosne i Hercegovine. Za v.d. premijerku je imenovana, također iz Naše stranke, Daria Softić-Kadenić. 


Po raspodjeli pozicija u koaliciji "Trojka", Našoj stranci je pripadala pozicija premijera. Tokom višemjesečnog čekanja na imenovanje nove vlade, razna imena su se dovodila u kontekst sa pozicijom premijera, no, čini se kako niko nije bio spreman sjesti na užarena stolicu.

Na kraju je Kantonalni odbor Naše stranke izašao sa imenom Nihada Uka na sjednici održanoj 15. februara 2023. godine.

"Naša stranka nikada neće olako imenovati bilo koga na pozicije za koje preuzima odgovornost. Iza nas je proces odabira najbolje osobe za ovu poziciju i moram se zahvaliti svima koji su učestvovali. Odgovorno tvrdim da je Nihad Uk najbolja osoba za premijera KS i ponosno idemo s ovim prijedlogom prema partnerima. Jednom prilikom sam Uka pitao zašto je u politici, a on mi je odgovorio: 'Zato što znam da neću raditi ono zbog čega druge kritikujem.' Kroz svoje političko djelovanje Uk nikada nije proturječio svojim principima i hrabro je branio svoje stavove kako unutar stranke tako i u zakonodavnim organima", kazao je Forto objašnjavajući zašto baš Uk.

U nastavku objašnjenja, kazao je tada da odlično poznaje organizaciju kantonalne vlasti i kako koordinisati aktivnosti s Gradom i općinama, te koalicionim partnerima. 

"Na mjestu premijera treba biti mlada, hrabra i energična osoba, a istovremeno obrazovana, pouzdana, odgovorna, principijelna i s političkom iskustvom. Činjenica da je Uk pristao na kandidaturu tek nakon što je obavio niz ozbiljnih razgovora, konsultacija i analiza, te zahtijevao podršku porodice prije nego donese odluku, dodatno nam govori o kakvom mladom čovjeku se radi", rekao je predsjednik Naše stranke tada.

Uk je tada rekao da je dugo razmišljao da li da prihvati "ovu vrstu odgovornosti".

"Presudio je dosadašnji rad Naše stranke i partnera. Radit ću na osnaživanju Trojke i proširivanju naše koalicije bazirane na programu i projektima. Programska koalicija i rad na dogovorenom programu garant je napretka", kazao je Uk.

Na Općim izborima 2022. godine, Nihad Uk je osvojio mandat u Skupštini Kantona Sarajevo, dobivši nešto preko 2900 glasova.

Prije toga je bio općinski i gradski vijećnik. Generalni je sekretar Naše stranke.

Na poziciju premijera imenovan 24. marta 2023. godine. U oktobru iste godine je prihvaćena njegova ostavka na premijerskoj poziciji zbog rekonstrukcije Vlade KS, odnosno izbacivanja Stranke za BiH iz izvršne vlasti u KS.

Nova Vlada je imenovana 15. novembra prošle godine, te je za ovaj kratak period bilo mnogo turbulencija u radu.

Početkom godine su na ulice izašli mladi koji su umjesto obećanih 10 - 12 hiljada KM subvencija za rješavanje stambenog pitanja, dobili tek 4800 KM. Iako su iz Vlade stizala obećanja kako će se naći sredstva za isplatu ostatka novca, to do sada nije učinjeno, pa će Uk i kantonalna vlada imati nove proteste u subotu mladih.

(Ajdin B.)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.