6.10.2024. 8:13
1
Širom zemlje otvorena birališta, Bosanci i Hercegovci danas biraju lokalne vlasti
Širom Bosne i Hercegovine jutros su u 7 sati otvorena birališta za Lokalne izbore. Građani imaju pravo birati svoje lokalne predstavnike večeras do 19 sati, kada će birališta biti i zatvorena.

Izuzetak je pet općina u kojima se izbori odgađaju zbog poplava, odrona i klizišta: Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

Odluku o datumu održavanja odgođenih izbora u ove četiri lokalne zajednice Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijet će kad se steknu uslovi za njihovo održavanje.

Prema podacima CIK-a, za učešće na izborima ovjereno je ukupno 296 političkih subjekata, od čega je 110 političkih stranaka, koje će se boriti za glasove 3,4 miliona glasača.

Na izborima se ukupno biraju 142 gradonačelnika, odnosno načelnika općina, te će biti izabran isti broj skupština općina/gradova.

Građani biraju i novi saziv Skupštine Brčko distrikta BiH, kao posebne administrativne jedinice, koja, pak, naknadno bira gradonačelnika.

Više od 25.700 kandidata bori se za mjesta u parlamentima lokalnih zajednica.

Na izborima će moći da glasa ukupno nešto više od 3,4 miliona ljudi, koliko je upisano u Centralni birački spisak.

U inostranstvu će oko 40.000 birača moći glasati u 14 diplomatsko-konzularnih predstavništava u osam država.

Načelnici i gradonačelnici se u velikoj većini lokalnih zajednica biraju direktno, osim u tri - Sarajevu, Mostaru i Distriktu Brčko.

Procjene CIK-a govore da će izbori koštati oko 19 miliona maraka.

(NAP)

BiHIzbori
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.